Partiyi değiştiremez ama AKP'yi önleyebilir

The Economist, CHP'deki 'Kılıçdaroğlu' değişimini yorumladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiliz Economist dergisi, geçen hafta sonu ana muhalefet partisi CHP'nin genel başkanlığına seçilen Kemal Kılıçdaroğlu'nun "partisini fazla değiştiremeyeceğini, ancak AK Parti'nin yeniden tek başına iktidarını önleyebileceğini" yazdı.

Derginin bu haftaki sayısında yer alan "Türkiye'nin muhalefeti: Yeni bir Kemal" başlıklı makalede, Kılıçdaroğlu'nun muhalefete yeni bir umut verdiği kaydedildi.

Economist, "CHP liderini değiştirdi, peki lider acaba partisini değiştirebilecek mi" sorusunun bugünlerde Türkiye'de çok konuşulduğunu belirtti. "Kılıçdaroğlu'nun sürpriz çıkışının, uzun zamandır AK Parti karşısında umutsuzca güvenilir bir alternatif arayan ülkedeki milyonlarca laik seçmen için yeni bir umut kapısı olduğu" yorumu yapılan dergide şöyle denildi:

"Kılıçdaroğlu, CHP ile özdeşleşen elitist duruştan partisini uzaklaştırabilir mi? Sosyalist klişelerle süslenmiş zafer konuşmasına bakılırsa hayır. Alevi ve Kürt olmasına rağmen Kılıçdaroğlu, Alevilere yönelik ayrımcılıktan söz etmedi, Kürt meselesi hakkında ise çok az şey söyledi. Dış politika konusunda söylediği tek şey ise Hindistan ve Çin'e daha fazla dikkat edilmesi gerektiği oldu."

Kemal Kılıçdaroğlu'nun en güçlü kartının ise temiz geçmişi olduğunu yazan dergi, Kılıçdaroğlu'nun "2009'da İstanbul belediye başkanlığı için yarışırken AK Parti ile bağlantılı çeşitli yolsuzluk skandallarını ortaya çıkararak kamuoyunun dikkatini çektiğini" kaydetti.

Economist, "Son anketler CHP'nin yeni liderle yüzde 32 oy alabileceğini gösteriyor. Bu da AK Parti'nin bir kez daha tek başına iktidar olmasını önlemeye yeterli bir oran" yorumuna yer verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir