Patlamalara tepkiler sürüyor

Güngören'deki olaylara siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinden tepkiler sürüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, Güngören'de meydana gelen patlamalara ilişkin, Türkiye'nin içinde bulunduğu gerginlikten fayda ummaya çalışanların, buradan Türkiye'nin birliğini, kardeşliğini bozmaya çalışanların, hesap ettikleri sonuca ulaşamayacaklarını bildirdi.

Soylu, beraberinde parti üyeleriyle patlamaların olduğu caddede esnaf ve yetkililerle görüşerek, olay hakkında bilgi aldı. İncelemenin ardından gazetecilere açıklama yapan Soylu, tüm Türkiye'ye geçmiş olsun dileğinde bulundu. Yaklaşık 1 saat olay yerinde incelemelerde bulunduğunu, esnafla, olayı yaşayanlarla görüştüğünü dile getiren Soylu, bunun oluş şeklinin insan sevgisinden uzak, canice olduğunu kaydetti. Olayın meydana geldiği bölgenin, ailelerin birlikte dolaştıkları bir bölge konumunda bulunduğunu kaydeden Soylu, insanların daha rahat nefes aldıkları bu caddelerde güvenlik yoğunluğunun artırılması ve güvenlik kameralarının tehlikeli bölgelerde bulundurulması, özellikle bir şey saklamaya müsait olan çöp kutuları gibi şeylerin olmaması gerektiğini söyledi. Soylu, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu gerginlikten fayda ummaya çalışanlar, buradan Türkiye'nin birliğini, kardeşliğini bozmaya çalışanlar, hesap ettikleri sonuca ulaşamayacaklar. Millet olarak bu zor günlerde ortak bir iradeyi ortaya koymamız gerekiyor. Hepimiz bu olaylardan ders çıkarmalıyız. Özellikle şehirlerin güvenlik konseptinin yeniden ele alınması gerekiyor. İnsanların rahat şekilde yaşayabileceği, aileleriyle rahat dolaşabilecekleri ortamların yaratılması gerekiyor. Devletin esas yapması gereken budur."

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Güngören'deki terör saldırısında çok sayıda vatandaşın hayatını kaybetmesi ve yüzün üzerinde vatandaşın da yaralanmasından dolayı üzüntü içerisinde olduğunu belirterek, ''Masum insanların en temel hak olan yaşam hakkına kastederek bütün insani değerleri ortadan kaldıran bu terör saldırısını yapanları ve destekçilerini lanetle kınıyorum'' dedi. Üskül, hiç bir ayrım gözetmeden, masum ve savunmasız insanları hedef alan bu saldırının faillerinin insani bir amaca hizmet ettiğini kimsenin iddia edemeyeceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''İnsanlık dışı yöntemlerle insani hiç bir amaca ulaşılamayacağını vurgulayarak, teröristler ve destekçilerinin ülkemizi içine çekmek istedikleri karanlıkta kendilerinin boğulacağını, birliğimizi, bütünlüğümüzü ve kardeşliğimizi asla bozamayacaklarını belirtmek isterim. Karanlık güçlerin canice saldırısı nedeniyle hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyor, toplum olarak bu tür acıları bir daha yaşamamayı temenni ediyorum.''

İTO Başkanı  Murat Yalçıntaş

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Güngören'deki patlamalara ilişkin, "Eylemlerini sürdürenler bilmelidirler ki, bu hain saldırı, teröre karşı kararlılığımızı asla etkilemeyeceği gibi birlik ve dayanışmamızı daha da güçlendirecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Yalçıntaş, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, Türkiye'nin içeride ve dışarıda pek çok alanda mücadele verdiği, bir barış ve huzur adası olmaya çalıştığı dönemde meydana gelen bu saldırının, bir vahşet gösterisi durumunda olduğunu belirtti. Bu alçakça saldırıyı nefretle kınadıklarını, gerçekleştirenleri ve arkasındaki güçleri lanetlediklerini ifade eden Yalçıntaş, şunları kaydetti:

"Eylemlerini sürdürenler bilmelidirler ki, bu hain saldırı teröre karşı kararlılığımızı asla etkilemeyeceği gibi birlik ve dayanışmamızı daha da güçlendirecektir. Saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve milletimize başsağlığı, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum."

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Güngören'de dün gece patlamalara yol açan terörü lanetledi. Türkiye Gazeteciler Cemiyetinden yapılan yazılı açıklamada, Güngören'de 17 kişinin ölümüne, 100'e yakın kişinin de yaralanmasına neden olan terör olayı lanetlenerek, terörün acımasızlığının bir kez daha göz önüne serildiği belirtildi. Kadın, erkek, çocuk ayrımı yapılmadan masum insanları hedef alan insanlık dışı vahşetin şiddetle kınandığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Terör saldırısında hayatını kaybeden yurttaşlarımızın acısını tüm ulusumuzla birlikte yürekten paylaşıyoruz. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak, inancımız odur ki, bu tür terör olaylarının ülkenin birliğini ve dayanışmasını bozmaya gücü yetmeyecektir. Demokrasinin tüm kurum ve kuralları ile işletilmesini engellemeye dönük her türlü terörün karşısında ulusça durmanın zamanıdır. Bu kararlılıkla en kısa sürede olayın aydınlatılmasını bekliyoruz."

Türkiye Barolar Birliği

Türkiye Barolar Birliği, Güngören'de meydana gelen patlamalara ilişkin olarak "Bu saldırı terörün ne kadar acımasız ve insanlık düşmanı olduğunu göstermiştir. Hiç bir neden böyle bir vahşeti mazur gösteremez" dedi. Çeşitli meslek örgütleri ve sendikalar Güngören'de meydana gelen patlamaları kınadı. Türkiye Barolar Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İstanbul Güngören'de çok sayıda vatandaşın ölümüne ve yaralanmasına neden olan, doğrudan masum halka yönelik hain saldırıyı ve her türlü terörü bir kez daha tüm gücümüzle nefretle lanetliyoruz. Bir Pazar akşamı, vatandaşların yoğun olduğu bir yaya yolunda gerçekleştirilen bu saldırı, terörün ne kadar acımasız ve insanlık düşmanı olduğunu göstermiştir. Hiç bir neden böyle bir vahşeti mazur gösteremez."

Açıklamada, 60 bini aşkın avukat, 78 baro ve Türkiye Barolar Birliği'nin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve ulusuna yönelik saldırılar karşısında ulusal birlik ve beraberliğin gösterilmesi gerektiğine inandığı belirtilerek, "Bu ve benzeri olaylar ulusumuzun 'eksiksiz demokrasi', 'insan hakları', 'hukukun üstünlüğü' ve 'hukuk devleti'nden oluşan aydınlık Türkiye özlemini ve hedefini asla engellemeyecektir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Ulusumuza ve ölenlerin yakınlarına başsağlığı, ölenlere rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz" denildi.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk, Güngören'de dün meydana gelen patlamaları, "Türkiye'yi derinden sarsan ve herkesi acıya boğan" bir olay olarak niteleyerek, yaşamlarını yitirenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. "(Kimden gelirse gelsin) demeyeceğim, bu olayı şiddetle ve nefretle kınıyoruz. Bunu barışa, sürece, geleceğe vurulan bir darbe olarak değerlendiriyoruz" diyen Türk patlamaların ülkede gerginliğin gelişmesine neden olacak çok boyutlu bir olay olduğunu ifade etti. Olayın bütün boyutlarıyla ele alınıp değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Türk, "Peşinen adresler göstererek gerginlik yaratmanın bize göre hiç bir anlamı yok" dedi. Birkaç gün önce Şemdinli, Lice ve Bingöl'de yaşanan olaylarda olaylarda terör örgütü PKK'nın adres gösterildiğini ifade eden Türk, "Arkasından Ergenekon'la, derin devletle ilişkisi olanların çıktığını görüyoruz" dedi. Ülkeyi kaosa sürüklemeye yönelik bir mantıkla karşı karşıya olunduğunu savunan Türk, şöyle devam etti: 

"Masum insanlara yönelik bu saldırının bütün boyutlarıyla ortaya çıkmasını istiyoruz. Ancak geçmişte yaşadığımız bazı olaylar bizi daha tedbirli konuşmaya sevk ediyor. Bir kaç gün önce Mersin'de bir bayrak provokasyonu yaşandı ve hemen adres gösterildi. Ama bu olayın Ergenekon çeteleri tarafından ortaya konulduğu ve halkı karşı karşıya getirmeyi amaçladığı bugün yavaş yavaş açığa çıkıyor. Bütün endişelerimizi dile getirmek gibi bir sorumluluğum var. Biz bir iktidar kavgasına dönüşen ve Türkiye'yi demokratik rayından çıkarmak isteyen bir anlayışın çok ciddi bir çaba içinde olduğunu görüyoruz. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde erken konuşmanın toplumda bir infial yaratacağını, halkı karşı karşıya getireceğini görmemiz gerekiyor. Bu nedenle olayın bütün çıplaklığıyla ortaya çıkması ve çıkan sonuçlar doğrultusunda siyasilerin değerlendirme yapması gerektiğine inanıyoruz" 

Siyasetçilerin tahminler üzerine konuşmasının topluma zarar verdiğini savunan Türk, kendilerinin sorumluluk bilinci içinde olayın aydınlanmasını beklediklerini anlattı. Türk, "olayı her yönüyle şiddetle kınadıklarını ve toplumda büyük yaralar açan bir olay olarak değerlendirdiklerini" vurguladı. 

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Güney, Güngören'deki patlamaya ilişkin olarak "Masum sivillere yönelik bu hain saldırı, teröristlerin çaresizliğinin ve tükenişinin bir sonucudur" dedi. Günay, Güngören'deki patlamalar dolayısıyla yayımladığı mesajda, "insanlık dışı vahşeti tüm Türk milleti gibi büyük bir üzüntüyle kınadığını" ifade ederek, şunları kaydetti: 

"Maalesef terör bir kere daha kanlı ve iğrenç yüzünü göstermiştir. Sergilenen katliam, masum sivillere yönelik bu hain saldırı, teröristlerin çaresizliğinin ve tükenişlerinin bir sonucudur. 

Teröristler ve hain planları devletimizin gücü karşısında mutlaka ezilecek ve hak ettikleri cezayla karşılaşacaklardır. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar, yakınlarını kaybedenlere ve Türk milletine baş sağlığı diliyorum." 

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), terörden medet umanların hiçbir zaman hedeflerine laşamayacağını bildirdi. TÜSİAD'dan, Güngören'deki patlamalara ilişkin yapılan yazılı açıklamada, terör eylemlerinin Güngören'de yaşanan menfur saldırıyla yeni bir boyut kazandığı, çok sayıda vatandaşın ölümüne neden olan bu "hain saldırının", can kaybının artmasını sağlayacak şekilde düzenlenmiş olmasının yeni bir toplumsal endişe dalgası yaratmayı amaçladığı kaydedildi. Son günlerde önemi giderek artan toplumsal birlik ve beraberlik ihtiyacının, bu ve benzeri saldırılarla baltalanmak istendiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi: 

"Türk halkının sağduyusunu, huzurunu ve Türkiye'nin istikrarını hedeflemiş bu tür saldırılarla Türkiye kaos ortamına itilmek istenmektedir. Ancak, terörden medet umanlar hiçbir zaman hedeflerine ulaşamayacaktır. 

TÜSİAD olarak, bu hain saldırı karşısında halkımızın birlik ve beraberliğine daha da sahip çıkacağından, bu tür saldırılar karşısında ortak vicdan ve akıl ile davranacağından kuşkumuz yoktur. Bu hain saldırıyı nefretle telin ediyor, terör saldırısında hayatını kaybeden yurttaşlarımıza rahmet, yakınlarına ve Türk milletine sabır ve baş sağlığı diliyoruz." 

KESK Genel Başkanı

KESK Genel Başkanı Sami Evren, Güngören'deki bombalı saldırıları kınadı.  Evren, Güngören'deki patlamalara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, olayda yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa diledi.  Saldırının zamanlaması, yapılış biçimi ve etkisinin önemli ipuçları verdiğini belirten Evren, şunları kaydetti: 

"İstanbul Güngören'de yurttaşlarımıza karşı gerçekleştirilen bombalı saldırıyı protesto ediyor, nefretle kınıyoruz. 

Saldırının zamanlaması, yapılış biçimi ve etkisi önemli ipuçları vermektedir. AKP'ye karşı açılan kapatma davasının görüleceği güne denk gelmesi ve Ergenekon iddianamesinde geçen devlet içerisindeki çeteleşmenin, karanlık olayların kamuoyunda yoğunca tartışıldığı süreçte yapılması düşündürücüdür. Nitekim basın yayın organlarında Ergenekon yapılanmasının ülkede kaos yaratmaya dönük tertiplerinden bir kısmını gerçekleştirdiği ve bir kısmını da planlandığı bilgileri yer almıştı." 

Saldırının oluş biçiminin profesyonel güçleri işaret ettiğini savunan Evren, "Kontrgerilla yöntemini çağrıştıran bu olayda verilmek istenen mesajın yanı sıra mümkün olan en fazla sayıda masum insanın katledilmesinin hedeflendiği açıktır. Daha önce ülkemizde bu türden eşine rastlamadığımız saldırı, bizleri kaygılandırmaktadır" dedi. 

 DİSK Genel Başkanı

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, toplumun en büyük isteğinin huzur içinde ve insanca yaşamak olduğunu belirterek, şiddeti kendine temel alan yaklaşımların ise acılara yeni acılar eklediğini ifade etti.  Çelebi, Güngören'de dün meydana gelen ve tüm Türkiye'yi acıya boğan saldırı için söylenebilecek tek şeyin ''insanlık dışı'' olduğunu belirterek yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

''Sokakta çoluk çocuğuyla dolaşan insana, halka yönelik saldırılarla, silah ve şiddetle, kan ve gözyaşıyla hiçbir sorun çözülmedi ve asla çözülemez. Aksine, yüzlerce yıldır bir arada yaşayan insanlarımızda milliyetçilik ve düşmanlık duygularını yükselterek toplumun kutuplara ayrılmasının nedeni olur.''  Tüm bu olaylar sonucunda kaybedenin demokrasi, barış, hak ve özgürlükler olacağını da ifade eden Çelebi, şöyle devam etti: 

''Bu ülkenin işçileri, emekçileri ve üretenleri olarak bu vahşi saldırıyı protesto ediyor, kimden gelirse gelsin şiddet ve terörün her türüne karşı olduğumuzu bir kez daha haykırıyor, terör ve şiddetten beslenen politikaları lanetliyor, savaş çetelerinin karşısında bütün barış, demokrasi ve özgürlük güçlerini, yan yana gelerek uzun soluklu bir mücadeleye hazır olmaya çağırıyoruz. Acımız ne kadar büyük olursa olsun, bir arada yaşama umudumuzu hiçbir şeyin yok etmesine asla izin vermeyeceğiz.'' 

Diğer açıklamalar

Türkiye Tütün, Müskirat, Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası (TEKGIDA-İŞ) Genel Yönetim Kurulunca yapılan yazılı açıklamada, Güngören'de gerçekleştirilen terör eyleminin nefretle kınandığı ve lanetlendiği bildirildi.  Açıklamada, eylemlerin faillerinin bulunarak adalete teslim edilmesi istendi. 

Türkiye Kooperatif, Ticaret ve Büro İşçileri Sendikası (KOOP-İŞ) Genel Başkanı Eyüp Alemdar da yaptığı yazılı açıklamada, dün Güngören'de terörün en acımasızını gerçekleştiren hainleri şiddet ve nefretle kınadıklarını belirtti. 

Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel ise meydana gelen saldırıların toplumsal kaosa hizmet ettiğini dile getirerek, ''Bu saldırı bir kez daha göstermiştir ki Türkiye'de terör şebekeleri, çeteci, karanlık güçler temizlenmelidir'' dedi. 

Tüzel, halka yönelen bu saldırıyı şiddetle kınadıklarını da ifade ederek, arkasındaki güçlerin ortaya çıkarılmasını istediklerini kaydetti. 

Ortak Akıl Hareketi Genel Koordinatörü Ayhan Ogan da yaptığı yazılı açıklamada, Güngören'deki saldırıda ölenlere Allah'tan rahmet, kederli ailelerine baş sağlığı ve yaralananlara da acil şifalar diledi.