Paylaşılan belge yok

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'de yaşananlar konusunda Türkiye ile Rusya Federasyonu'nun tavrı ile ilgili olarak, "Her şeyden önce Suriye'nin istikrarı, bölgenin istikrarı noktasında en ufak bir ihtilafımız yoktur. O konuda aynı şeyi düşünüyoruz. Suriye'nin bölünmesine kesinlikle karşıyız" dedi.

Başbakan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, yapılan açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, "Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, düşürülen jetimizle ilgili ellerindeki bilgileri Türkiye ile paylaştıklarını söyledi. Bu konu görüşmede gündeme geldi mi? Veriler arasında farklılıklar var mıydı?" sorusuna, "Paylaştığımız belge yok ama bilgi noktasında, olayların ilk olduğu anda Sayın Başkan ile benim bir telefon görüşmem vardı ve bu görüşmede Sayın Başkanın bana aktardığı bilgiler vardı. Ben de Sayın Başkan'a bizim belgelere dayalı bilgileri aktarmıştım. Aramızdaki bilgi paylaşımı budur. Belge paylaşımı yoktur" yanıtını verdi.

Erdoğan, "Türkiye bilindiği gibi Esed rejiminin en keskin tenkitçilerinden bir tanesi. Rusya ise bölgede istikrarın tesis edilmesinden yana. Esed değişirse sizce bu Suriye'yi kaosa sürüklemeyecek mi?' sorusuna şu yanıtı verdi:
"Her şeyden önce Suriye'nin istikrarı, bölgenin istikrarı noktasında en ufak bir ihtilafımız yoktur. O konuda aynı şeyi düşünüyoruz. Suriye'nin bölünmesine kesinlikle karşıyız. Ama bildiğiniz gibi Suriye'de otokratik yapının bir neticesi olarak olarak şu anda 18 bini bulan öldürülmüş insan var. Kendi halkını acımasızca öldüren bir rejim var. 40 bin göçmen bizim ülkemizde var, 150 bin göçmen Ürdün'de var, 20 bin göçmen Lübnan'da var. Böyle bir tablo karşısında bir değerlendirme yapıyoruz.
Biz diyoruz ki olması gereken, halkın iradesi Suriye'de ne istiyorsa o olsun. Beşşar Esed'den sonrasının kararını Suriye dışında başka ülkeler vermesin. Suriye halkı versin. Bu noktada tabii BM Güvenlik Konseyi'ne, özellikle de 5 daimi üyeye çok önemli görev düşüyor. Cenevre'de yapılmış toplantı aslında önemli bir yol haritasıdır. Bu yol haritası istikametinde atılacak bir adımla sonuç alınabileceğine inanıyorum. Fakat sürecin uzaması orada Baba Esed'in yaptığı katliamların bir sonucunu getiriyor. Türkiye olarak bizim isteğimiz katliamlar dursun, barış Suriye'ye egemen olsun, halkın iradesiyle Suriye huzur bulsun."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Askeri, siyasi, ekonomik, kültürel, ticari ve birçok alanda Rusya-Türkiye ilişkileri her geçen gün ileri düzeylere ulaşıyor. Bölgede dayanışma içerisinde olan iki ülkeyiz" dedi.

Başbakan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, yaptığı açıklamada, Putin ile yapılan başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin verimli geçtiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Askeri, siyasi, ekonomik, kültürel, ticari ve birçok alanda Rusya-Türkiye ilişkileri her geçen gün ileri düzeylere ulaşıyor. Bölgede dayanışma içerisinde olan iki ülkeyiz. Ekonomik alanda hedeflerimizi yakalamak suretiyle 2011 itibarıyla ikili ticaret hacmimiz 32 milyar doları aşmış vaziyette. 100 milyar dolarlık hedefimize doğru siyasi irade kendini ortaya koymuştur.

Sayın Başkanın ifade ettiği gibi özellikle turizmde aramızda çok ciddi bir ilişki var. Şu anda Türkiye'nin Rusya'dan 3,5 milyon turist ağırlaması halkların kaynaşması noktasında çok önem arz ediyor. Temennim odur ki bu yol bu çok daha ileri seviyelere çıkacaktır. İkili ilişkilerimizdeki en önemli adım enerji alanında. Bildiğiniz gibi, Türkiye enerjisinin yaklaşık yüzde 50'sini doğal gaz çevrim santrallerinden temin etmektedir. Bu noktada doğal gazımızı birinci derecede temin ettiğimiz ülke de Rusya Federasyonu'dur. Çok çok sıkıntılı günlerde Rusya'nın gösterdiği hassasiyetler bu sıkıntılarımızı aşmayı kolaylaştırmıştır. Şimdi çok daha önemli bir adımı nükleer enerji alanında atıyoruz. Bu da yaklaşık 20 milyar dolarlık bir yatırım. Böylece ileri teknolojiyi Rusya Federasyonu ülkemizde uygulamış olacak. Bunun yanında yine ortak olarak ikinci, üçüncü etabını da bu işin planlıyoruz.

Aynı şekilde uydu sistemlerinde şu anda Rusya Federasyonu ile ortak çalışmamız var. Önümüzdeki yılın sonunda Göktürk uydusunu fırlatacağız. Savunma sanayisine yönelik yine ortak çalışmalarımız gelişmeye başladı. Bütün bu alanlarda attığımız ortak adımlarla da geleceği, özellikle bölgenin barışına hizmette de taçlandırmak suretiyle sürdürelim istiyoruz."

Başbakan Erdoğan, yaptığı açıklamayı, teşekkür ederim anlamına gelen Rusça "Spasibo" sözüyle tamamladı.

Asıl açıklama İstanbul'da

Öte yandan ilerleyen saatlerde aracına binerken gazetecilere yakalanan Erdoğan,  asıl açıklamaları İstanbul'da yapacağını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir