Perakende güven endeksi düştü

TEPAV Perakende Güven Endeksi'nin düşüş eğilimi temmuzda da devam etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), mayıs ve haziran aylarındaki yükselmeye karşın, 2011 yılı başından itibaren genel trend olarak düşme eğiliminde olan TEPAV Perakende Güven Endeksinin bu eğiliminin Temmuzda da devam ettiğini bildirdi.

TEPE, Temmuz ayı Perakende Güven Endeksini açıkladı. Buna göre Mayıs 2011'den bu yana yükselen TEPE, temmuz ayında bir önceki aya göre 2,1 puan düşerek 0,5 değerini aldı. TEPE haziran ayında 2,6 puan düzeyindeydi. TEPE'nin temmuzda düşmesinin en önemli sebebi önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinin azalması oldu.

Temmuzda TEPE, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 4,8 puan arttı.

Önümüzdeki 3 aya ilişkin beklentilerin denge değeri de Temmuz 2011'de 11,2 oldu. Temmuz 2011'de TEPE anketi katılımcılarının yüzde 39,6'sı, önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 25,7 düzeyinde gerçekleşti. Beklentilerde Temmuz 2010'a göre 11 puanlık bir artış olurken, Haziran 2011'e göre ise 4,9 puanlık bir düşüş meydana geldi.

Anket katılımcıları arasında işlerinin geçen yılın aynı dönemine göre arttığını belirtenlerle azaldığını belirtenler arasındaki fark, Temmuz 2010'a göre 17,5 puanlık artış, Haziran 2011'a göre ise 0,1 puanlık bir düşüş gösterdi.

Temmuzda en hareketli sektör motorlu taşıtlar

Alt sektörler itibariyle bakıldığında bu yılın Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre motorlu taşıtlar sektörü en iyi performansı sergileyen sektör oldu. Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar sektörü, tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektörü ve BYS mobilya ile aydınlatma ekipmanları sektörü ortalamanın üzerinde bir performans gösterirken, "diğer" sektörünün ortalamanın altında performans sergilediği görüldü.

Birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar sektörü ile yiyecek, içecek, tütün ürünleri sektörü ortalamadan oldukça düşük bir performans sergileyerek geçen yıla göre düşüş yaşadı.

TEPE anketine soru bazında bakıldığında, Temmuz 2010'a kıyasla, önümüzdeki 3 aya ilişkin istihdam, tedarikçilerden sipariş, satışlar ve satış fiyatları beklentilerinde ve işlerin geçen yıla göre durumunda önemli ölçüde toparlanmalar olduğu görüldü. Ancak Haziran 2011'de sadece önümüzdeki 3 aya ilişkin istihdam beklentilerinde olumlu yönde bir artış oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir