Perakende Güven Endeksi düşüşe geçti

TEPAV'ın hazırladığı TEPE'de haziranda, 1,2 puanlık düşüş yaşandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Perakende Güven Endeksi (TEPE), yılbaşından beri gözlenen toparlanma eğilimini, son iki aydır yerini düşüşe bıraktı.

TEPAV tarafından hazırlanan Haziran ayına ilişkin TEPE sonuçları açıklandı.

Buna göre, TEPE'de Haziranda, bir önceki aya göre 1,2 puanlık bir düşüş yaşandı. TEPE, Haziranda geçen yılın aynı dönemine benzer bir seviyede bulunuyor. Düşüşte beklentilerdeki bozulma önemli bir rol oynadı. Beklentilerdeki hızlı düşüşün oldukça dikkati çekici olduğu ifade edilen açıklamada şöyle denildi.

"Haziran 2010'da anket katılımcılarının yüzde 28,8'i önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 43,9 düzeyinde. Bu Mayıs 2010'a göre 12 puanlık gerileme anlamına geliyor. 2009'un aynı ayına göre ise 7,6 puanlık bir düşüş gözleniyor.

AB ülkelerinde de son iki aydır TEPE'ye benzer bir düşüş gözleniyor. Ancak, hala AB-27 ortalaması TEPE'nin 4,3 puan üzerinde seyrediyor. AB ülkeleri içinde ise son dönemde sıkıntılar yaşayan Avro bölgesi ülkeleri ortalamasının AB-27 ortalamasının 1,6 puan altında olduğu gözleniyor."

Açıklamaya göre, TEPE çalışması kapsamındaki alt-sektörler itibariyle bakıldığında ise, Haziranda elektrikli ev aletleri, tekstil-hazır giyimin daha iyi bir performans sergiledikleri görüldü. Mobilya ve motorlu taşıtlar sektörlerinde ise geçen yılın aynı dönemine göre sırasıyla 3,9 ve 11,6 puanlık bir düşüş oldu.

TEPE soruları detaylı olarak incelendiğinde, Haziranda önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerdeki düşüş dikkati çekti. İstihdam beklentilerinde ise Mayıs 2010'a göre bir toparlanma gözlendi. Fiyat artışlarına ilişkin beklentilerde ise enflasyonist bir tehdit gözlenmedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir