Perakende Güven Endeksi, tekrar düşüşe geçti

TEPAV Perakende Güven Endeksi, ekim ayında ara verdiği aşağı yönlü seriye kasım ayında devam etti ve -18,3 değerine indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEPAV Perakende Güven Endeksi Kasım ayında -18,3 puan değerini aldı.

TEPAV'ın çalışmasına göre, endeks, bir önceki aya göre 1,7 puan, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 0,9 puanlık bir düşüş kaydetti. Yıllık bazda kaydedilen bu düşüşle, 13 ay sonra geçtiğimiz ekim ayında ara verdiği aşağı yönlü seriye geri dönmüş oldu.

İşlerin geçen yıla göre durumu göstergesi -45,6 puan ile yılın en düşük seviyesinde değer aldı. “Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektörü, Kasım ayında perakende güveninde en çok artış gösteren sektör oldu. AB-28 ve Euro Bölgesi ile karşılaştırıldığında Türkiye geçen yıla göre daha kötü performans sergiledi.

TEPAV'ın çalışmasının ayrıntıları şu şekilde:
"Kasım ayında -18,3 puan değerini alan TEPE, geçen yılın aynı dönemine göre 0,9 puan, geçen aya göre ise 1,7 puan azaldı. TEPE değerinin geçen yıla göre azalmasında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin gelişimi ve önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki düşüş etkili olurken bir önceki aya göre azalmasında ise önümüzdeki 3 ayda satış beklentisindeki kötüleşme etkili oldu.

Perakendecilerin satış beklentileri azaldı

Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri Kasım 2017’de -9,6 puan oldu. Buna göre önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentileri, bir önceki aya göre 2,1 puan bir önceki yılın aynı ayına göre ise 4,8 puan azaldı.

Kasım 2017’de TEPE anketi katılımcılarının yüzde 21,8’i önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, yüzde 47,8’i işlerinde kötüleşme beklediğini belirtti. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise, yüzde 30,4 oldu.

Perakendecilerin işlerdeki toparlanma algısı düşüşte

İşlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumu, Kasım 2017’de -45,6 puan değerini alarak, Ekim 2017’ye göre 7,2 puan Kasım 2016’ya göre 0,3 puan azaldı.

Kasım 2017’de TEPE anketi katılımcılarının yüzde 14,4’ü geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken, işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 60 olarak belirlendi. Geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını belirtenlerin oranı ise, yüzde 25,6 oldu.

Perakende güveni en fazla artan sektör “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” oldu

Perakende güvenine alt sektörler itibarıyla bakıldığında Kasım 2017’de, geçen yılın aynı dönemine göre “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri”, “motorlu taşıtlar”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörlerinde artış “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” sektöründe ise sınırlı bir artış gözlendi. Bu sektörlerdeki artış ortalamanın üzerinde gerçekleşti. “Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” ve “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektörlerindeki perakende güveninde ise düşüş gözlendi. “Mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektörü perakende güveninde en fazla düşüşü sergileyen sektör oldu. Sektörde, endeksin tüm alt göstergelerinde olumsuz gelişmeler yaşanırken, özellikle işlerin geçtiğimiz 3 aydaki durumunun kötüleşmesinin düşüşte etkili olduğu görüldü.

Perakendede satış beklentisi azaldı

TEPE anketine soru bazında bakıldığında Kasım 2017'de, "önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi", "işlerin geçen yıla göre durumu" ve "gelecek yıl mağaza sayısı beklentisi" göstergeleri hem Kasım 2016'ya hem de Ekim 2017'ye göre azalırken "önümüzdeki 3 ayda satış fiyat beklentisi" göstergesi artış gösterdi. "Geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu" ve "önümüzdeki 3 ayda tedarikçilerden sipariş beklentisi" göstergelerinde geçen aya göre artış, geçen yıla göre azalış yaşanırken "önümüzdeki 3 ayda istihdam beklentisi" göstergesi ters seyir izledi."