Perakende sektörü 3 yılda 250 milyar dolara ulaşacak

Deloitte'un araştırmasına göre Türkiye perakende sektörü 2014'te 250 milyar dolara ulaşacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Deloitte'a göre, Türkiye perakende sektörü 2014 yılında 250 milyar dolara ulaşacak.

Deloitte'un, Türkiye perakende sektörünün son durumunu incelediği "Perakende Sektörü Değerlendirmesi" raporuna göre, 2010 yılında 187 milyar dolara ulaşan Türkiye perakende sektörünün büyüklüğü 2014 yılında 250 milyar dolara ulaşacak.

2010 yılında pastadan en büyük payı 96 milyar dolarla gıda alırken, bunu 26,5 milyar dolarla ev eşyası, 24,3 milyar dolarla tekstil  7,3 milyar dolarla teknoloji perakende pazarı takip etti.

Rapora göre, 2009 yılına göre gıda dışı perakendeciliği yüzde 16, hazır giyim perakendeciliği ise yüzde 27 büyüme oranıyla son derece güçlü bir performans sergiledi. Metro, Carrefour ve Tesco gibi uluslararası oyuncuların da bulunduğu gıda perakende pazarı 96 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşarak pastadan en büyük payı alan kategori oldu.

Perakende sektörü alt kategorilerinde ise ev eşyaları perakende pazarı 2010 yılında 26,5 milyar dolara ulaştı, pazardaki ana oyuncular arasında ev geliştirme ürünleri alanında Koçtaş, Bauhaus, Ikea ve Praktiker; beyaz eşya alanında Arçelik, MediaMarkt ve Vestel; ev tekstili alanında ise Zara Home, Esse, Lines, Mudo Concept ve Paşabahçe yer alıyor.

Koton, LCW ve İpekyol gibi oyuncuların yer aldığı tekstil perakendeciliği pazarı da 24,3 milyar dolara ulaşırken, e-ticaret pazarının büyüklüğü ise 9,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

MediaMarkt, Darty ve Teknosa gibi firmaların ana oyuncular arasında yer aldığı elektronik perakende pazarı ise 7,3 milyar dolara erişirken, bu pazarın önümüzdeki 3 yıllık dönemde ciddi bir büyümeye sahne olması bekleniyor.

Son yılların şirket satışları ve satın almalar açısından en hareketli sektörlerinden biri olan perakende sektöründe, 2010 yılında 7 adet birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti.

Bu konularda ilginizi çekebilir