Perakende sektöründen 663 milyar lira ciro

Geçen yılı yüzde 9 büyüyerek 663 milyar lira ciro ile kapatan perakende sektörü, bu yıl yüzde 12 büyümeyi hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu'nun (TAMPF) PricewaterhouseCoopers iş birliğiyle hazırladığı "Dönüşürken Büyüyen Türkiye Perakende Sektörü" başlıklı raporun sonuçları açıklandı. TAMPF  Başkanı Zafer Kurşun, tüm olumsuzluklara rağmen perakende sektörünün 2015'i yüzde 9'luk büyüme ile kapattığını belirterek, "Sektörün ciro büyüklüğü 663 milyar liraya ulaştı" dedi. 

Sektörün 2014'te 608 milyar lira olan ciro büyüklüğünün 2015'te 663 milyar liraya ulaştığı bilgisini veren Kurşun, bu ciroda organize perakendenin payının 217 milyar lira olduğunu dile getirdi. Kurşun, sektör olarak bu yıl yüzde 11-12 büyüme öngördüklerini belirterek, "2016'da açılacak 10 yeni AVM'nin de katkısıyla modern perakendede istihdam sayısını 800 binden 850 bine yükselteceğiz" dedi. Bir başka deyişle, bu yıl 50 bin kişiye iş imkanı sunacaklarını vurgulayan Kurşun, organize perakende sektörünün sağlam alt yapısı sayesinde her yıl Türkiye ekonomisinin yaklaşık 2,5 katı hızla büyümesini sürdürdüğünü ifade etti.

"2016 yılı toz pembe olmayacak"

Kurşun, dinamik bir yapıya sahip bulunan sektörün 2023'te dünya çapında markalar çıkarma hedefine emin adımlarla ilerlediğine işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti:

"Sektör açısından 2016 yılı toz pembe olmayacak. Komşu ülkelerle yaşanan sorunlar, petrol fiyatlarındaki gerilemeye paralel olarak Körfez ülkelerindeki talep düşüşü, euronun dolar karşısında değer kaybı ve artan şiddet olaylarının olumsuz yansımalarını hissedeceğiz. Her şeye rağmen hedefe odaklandık. Hükümetin orta vadede yüzde 4 büyüme beklentisi, yurt dışında mağaza ve marka sayısındaki artış, alternatif pazar imkanları, organize perakende oranının hala düşük olması, seçim atmosferinden çıkılması ve cari açığın son beş yılın en düşük seviyesine inmesi 2016'ya dair iyimserliğimizi artırıyor."

Türk markalarının yurt dışı mağaza sayısı 3 bin 750'ye ulaşacak 

Toplantıda söz alan Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkan Yardımcısı Mustafa Cem Eriç ise AVM'ler açısından 2015'in beklentilerin üzerinde bir büyümeyle kapatıldığını, 2016 için de umutlu olduklarını söyledi. TAMPF çatısı altında perakende sektörü ile son derece verimli bir iş birliği içinde olduklarını vurgulayan Eriç, "Yakaladığımız bu sinerjiyle önümüzdeki yıllarda da Türkiye'nin itici güçlerinden biri olmaya devam edeceğiz" dedi. 

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo da 2016'da ihtiyatlı bir iyimserlik içinde olduklarını bildirdi. En önemli risk olarak döviz kurlarını gördüklerini vurgulayan Kariyo, "İthalat üzerindeki vergilerin de perakende sektörü açısından olumsuz yansımaları olmasını bekliyoruz. Jeopolitik risklerden ve çevremizde yaşanan olaylardan ülkemizin etkilenmemesi beklenemez" diye konuştu.   Kariyo, Türk markalarının 2016 sonunda yurt dışı mağaza sayısının 3 bin 750'ye ulaşmasını beklediklerini dile getirdi.

Toplam gıda perakendesi 411 milyar lira seviyesinde

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Nihat Özdemir ise modern perakende kategorileri arasında başı çeken gıda perakendeciliğinin 2015'te yüzde 18 büyüyerek 95 milyar liralık ciroya ulaştığını söyledi. Toplam gıda perakendesinin 411 milyar lira seviyesinde olduğunu anlatan Özdemir, "Marketler ve gıda servis zincirleri olarak, 2015'te 29 bin satış noktasına ve 270 bin kişilik istihdama ulaştık. Yoğun rekabetin yaşandığı gıda perakendeciliğinde üyelerimiz geliştirdikleri yeni formatlar sayesinde verimliliklerini artırarak tüketicimize daha hızlı ulaşmayı hedefliyorlar" şeklinde konuştu.

Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer ise 2015'te yüzde 5 büyüme yakalayan yiyecek ve içecek hizmet perakendesinin 88 milyar liralık ciroya ulaştığı bilgisini verdi. Restoranlar açısından 2015'in en önemli gelişmesinin hızlı tüketim pazar büyüklüğünün yakalanması olduğunu ifade eden Demirer, "İstanbul halen yiyecek ve içecek sektörünün yüzde 43'ünü elinde tutuyor. Çalışan nüfusun artması, özellikle kadınların çalışma hayatına girmesiyle ev dışı tüketim pazarının önümüzdeki dönemde de pozitif etkilenmesini bekliyoruz" diye konuştu. 

"Türkiye'de 500 liraya elbise satılmıyor"

Kiğılı Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı da müşterinin önce fiyata baktığını vurgulayarak Türkiye'de 500 liraya elbise satılmadığını söyledi.

Talep olmadığını belirten Kiğılı, "500 liraya takım elbise satışı inanılmaz derecede yerlerde sürünüyor. Peki bu kadar beyaz gömlekli insan var. Hızlı bir şekilde ofisler açılıyor, 500 liraya elbise nasıl satılmaz? Fiyatlar nasıl artıyor biliyor musunuz? Kumaş fiyatlarının bugünü ile 1 yıl evveli arasında dolar bazında neredeyse yüzde 40'larda ham madde artışı var" ifadelerini kullandı.

Asgari ücretin bin 300 lira olmasıyla piyasanın alt üst olduğunu aktaran Kiğılı, tedarikçilerinin kendilerine düşen payı bilmediğini aktararak, "Bu artıştan benim üzerime ne kadar pay düşüyor? Bende 2 bin kişi çalışıyor, halen bilemiyorum. Bazı gerçekler var. 2016'da gördüğünüz en şansız sektör hazır giyim. Hazır giyimde çok ciddi dalgalanmalar olacak, gidişat onu gösteriyor. Bir taraftan kur riski, bir taraftan ham madde fiyatları artıyor, bir taraftan halkın alım gücü düşüyor" şeklinde konuştu.

Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Başkanı Alp Önder Özpamukçu da gıda ve hazır giyimin dışında kalan modern perakende kategorilerinin 2015 cirosunun ortalama yüzde 5 artışla 65 milyar lira seviyelerine geldiğini vurguladı. Satış noktası sayısını 2015'te 3 binden 3 bin 500'e, istihdamı ise 115 binden 120 bine çıkardıklarını bildiren Özpamukçu, şu ifadeleri kullandı:

"Sektörün eleman ihtiyacına yönelik çözümler geliştirdik ve İSMEK ile birlikte yürüttüğümüz proje sayesinde sürekliliği olan bir Perakende Okulu açtık. Bu yıl tüketicilerimize yine en uygun fiyatlı ürünleri sunabilmek adına verimliliğimizi artırmaya odaklanacağız."
            
Hane halkı başına ortalama tüketim harcaması 2 bin 848 lira  

PricewaterhouseCoopers (PwC) Türkiye Perakende ve Tüketici Ürünleri Sektörü Lideri Adnan Akan ise Dönüşürken Büyüyen Türkiye Perakende Sektörü başlıklı rapor hakkında bilgi verdi. 

Perakende sektörünün 2015 yılında 663 milyar liralık bir büyüklüğe ulaştığını bildiren Akan, rapora ilişkin şunları kaydetti:

"Son dönemdeki birleşme ve satın almalara rağmen Türkiye'de pazarın yüzde 67'lik bölümü halen geleneksel perakendenin elinde. Organizeye geçişin nispeten ağır olmasına ve dalgalanmalara rağmen sektör istikrarlı büyümesini sürdürecek. Son 5 yıllık performansın ışığında yıllık ortalama yüzde 9 büyüyerek toplam perakende 2018 yılında 880 milyar liralık ciroya ulaşacak. Bu rakam içinde organize perakendenin payı artacak. Türkiye genelinde halen 360 olan AVM sayısı 2018 sonunda 415'e, AVM'lerdeki kiralanabilir satış alanı ise 10,5 milyon metrekareden 13 milyon metrekareye çıkacak."

Dönüşürken büyüyen Türkiye Perakende Sektörü Raporunda yer alan bilgilere göre sektörün yüzde 67'sini geleneksel, yüzde 33'ünü organize perakende oluşturuyor.

Toplam perakende satışlarının yüzde 62'sini gerçekleştiren gıda sektöründe geleneksel perakendecilerin payı yüzde 77'yi buluyor. 

Sektör, 2014 yılında her gün ortalama 15 mağaza açabilen bir tempoya ulaştı. Perakende e-ticaret hacmi 2014'te yüzde 37 büyüyerek 10 milyar lira oldu.

Türkiye perakende sektörü orta vadede her yıl ortalama yüzde 9 büyüyecek ve 2018'de yaklaşık 880 milyar lira ciroya ulaşacak.

Türkiye'de halen bin kişiye düşen kiralanabilir alan 135 metre kare. 2018'de Türkiye genelinde AVM sayısı 415'e, toplam kiralanabilir alan 13 milyon metrekareye çıkacak.

Metrekare başına aylık ciro 703 lira. Metrekare başına ortaya konan ortalama KDV 70 lira. Üç yılda inşa edilecek 55 yeni AVM'deki satış alanları ile aylık ilave olarak 198 milyon lira KDV geliri elde edilecek. 

Türkiye'de 2014 yılında hane halkı başına ortalama tüketim harcaması tahmini 2 bin 848 lira. Dünyada 2012- 2025 yılları arasında toptan ve perakende satış sektöründe net 1,6 milyon kişiye ek iş fırsatı doğacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir