Petkim'den 5 milyar $'lık imza

Aliağa'daki arazisini Türkiye'nin petrokimya kümelenmesine dönüştürmek isteyen Petkim Jurong International firması ile işbirliği yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sedat ALP

İZMİR - Petkim, Aliağa'daki arazisini petrokimya kümelenmesine dönüştürmek için harekete geçti. Şirket kendisine, bu alanda dünyanın en önemli çalışmalarından olan Singapur'daki Jurong Adası‘nı örnek aldı.

Petkim, ilk adımı da adayı kuran Jurong International firması ile de danışmanlık anlaşması imzalayarak attı. İmzanın değeri 5 milyar dolar. Petkim, bu imza ile birlikte Aliağa'daki 20 bin dönümlük arazisine; rafineri, baraj, liman, kara ve demiryolu bağlantılı lojistik merkezi, enerji santrali ve katma değere yönelik üretim yapan sanayi tesisleri kuracak.

Bu sayede şu anda 3.3 milyon ton akaryakıtı işleyen Petkim, 10 katı hacme ulaşacak. Çünkü bu tesislerde yıllık 30 milyon ton akaryakıtın işlenmesi hedefleniyor. Projenin temeli 2011'de atılacak ve en geç 2015'te faaliyete geçecek.

Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, anlaşmanın geçtiğimiz hafta imzalandığını söyledi. Jurong International, petrolü olmayan Singapur'un Jurong Adası‘nda denizi doldurarak üzerinde petrokimya fabrikaları ve rafineri kurmuştu. Bölge Uzakdoğu'nun en önemli üretim merkezi haline geldi.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

 

Bu konularda ilginizi çekebilir