Petrol 4,38 kat, benzin fiyatları 2,95 kat arttı

Bakan Yıldız, "İnşallah yurt dışında bu fiyatlar düşer ve bize yansır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2002'nin ocak ayından 1 Aralık 2010 tarihine kadar ham petrolün fiyatı 4,38 kat artış gösterirken, kurşunsuz benzinin fiyatının 2,95 kat arttığını belirterek, "Petrolün türevi petrolün kendisinden fazla artmış değil. Hem rakamları doğru okumak, hem de bunların yorumunu doğru yapmak zorundayız" dedi.

Bakan Yıldız, Sıvılaştırılmış ve Sıkıştırılmış Doğalgazcılar Derneği'nin 1. kuruluş yıldönümü nedeniyle Sheraton Otel'de verilen yemekte yaptığı konuşmada, derneğin 1. kuruluş yıldönümünü kutladı.

Enerji Bakanlığının hiç bir sorundan kaçınmaksızın doğrudan işin üzerine giden bir yapıda olduğunu belirten Bakan Yıldız, kamunun, isterse zaafiyeti itiraf edilmiş olsun, isterse avantajları söylenmiş olsun mutlaka özel sektörle beraber büyüyeceği bir yapıyı, liberal piyasayı oluşturmak istediklerini kaydetti.

Doğalgazın hemen hemen tamamının ithala dayalı bir ürün olduğunu ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:

"Aslında bunun temelinde bir dram var. 'Niçin bunlar zamlanıyor, pahalanıyor' dediğinizde ben diyorum ki, 'İnşallah yurt dışında bu fiyatlar düşer ve bize yansır. Çünkü yüzde 97,5'ini ithal ettiğimiz bir doğalgaz var. Bazı arkadaşlarımız 'Yalnızca ümit etmeye mi kaldık' diyorlar. Bunu kabul etmemiz lazım, ister bunu temenni etmeyelim, isterse de bu gerçek bize acı gelsin, şu anda biz hep ithalat yapıyoruz. Amacımız bir yandan bunları yerel kaynaklar haline getirebiliyor olmak, bir yandan da piyasa şartlarımıza en uygun şekilde Türkiye'ye ithalatını yapabilmek.

Yıllar itibarıyla baktığımızda 2002'nin Ocak ayıyla, 1 Aralık 2010 tarihini karşılaştırdığımızda çok ilginç bir korelasyonla karşı karşıyayız. Ham petrol bu süreçte 4,38 katına çıkmış. Peki son günler de sıkça tartışılan kurşunsuz benzin hangi oranda artmış olabilir. Bence burada siyasi istikrarın kalıcı istikrarın önemli bir başarısı var, ancak 2,95 oranında artmış. Ama bizdeki intiba ve imaj bu mu? Herhalde 9 katı kadar arttı falan diye düşünüyoruz. Hem rakamları doğru okumak, hem de bunların yorumunu doğru yapmak zorundayız."

Bakan Yıldız, Ocak 2002'de bir varil ham petrolün kurşunsuz benzini satın alma gücünün 21,68 litreye karşılık geldiğini belirterek, 1 Aralık 2010 itibarıyla bu rakamın 32,24 litre olduğunu söyledi. Yıldız, "Yani petrolün türevi kendisinden fazla artmış değil" diye konuştu.

Sıvılaştırılmış ve Sıkıştırılmış Doğalgazcılar Derneği Başkanı Eyüp Aratay da hem gündüz yapılan sempozyumlarda, hem de kuruluş yıldönümü yemeğinde kendilerini destekleyen çok sayıda kamu yöneticisinin bulunmasından dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek, "Bundan sonraki süreçte de beraber çalışıp neler yapacağımıza olan inancımız daha da arttı" dedi.

Konuşmaların ardından Aratay Bakan Yıldız'a, EPDK Başkanı Hasan Köktaş'a ve Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı'ya plaket verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir