”Petrol böyle devam ederse güneşi yere indireceğiz”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, Kuzey Arap Plakası Petrol ve Gaz Zirvesi'nde açılış konuşması yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, petrol fiyatlarının yüksek oluşu nedeniyle alternatif enerji kaynakları arayışına girdiklerini belirterek, "Eğer siz bu noktada bu politikaya devam edecek olursanız, bizler güneşi yere indireceğiz" dedi.

Türkiye Jeologları Derneği tarafından düzenlenen Kuzey Arap Plakası Petrol ve Gaz Zirvesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in onursal başkanlığında Antalya Belek'te başladı. Zirvenin açılışında konuşan Bakan Güler, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), BOTAŞ ve Turkish Petroleum International Company (TPIC) ile birlikte ortaklaşa yürütülen çalışmalarla, bölgede petrol konusunda "oyuncu" olmak istediklerini söyledi.

Yürütülen çalışmalarla Karadeniz'in önemli bir saha olduğunu düşündüklerini belirten Güler, gelecek yıldan itibaren bölgede sondaja başlayacaklarını bildirdi. Karadeniz petrollerine ilişkin anlaşma imzalanan ve imzalamak üzere olan ülkeler olduğunu anlatan Güler, salondaki katılımcılara, "Gelin bu aramaları birlikte yapalım, sondajı birlikte gerçekleştirelim. Tabii ki bunun ticari boyutunu da düşünerek bunu birlikte sağlayalım. Hem ülkelerimize katkımız olsun, ekonomilerimize katkımız olsun, hem arz güvenliğine katkıda bulunalım, bu noktadaki bir takım gerilimleri de düşürelim" diye konuştu.

Bakan Hilmi Güler, yapılan sismik taramaların petrol konusunda Türkiye'yi haklı bir beklentiye soktuğuna da dikkati çekerek, Karadeniz'in dışında Güneydoğu Anadolu, Orta ve İç Anadolu ve Trakya'da çalışmaların sürdüğünü, Isparta'da da 6 bin 500 metrelik sondaj çalışması olduğunu kaydetti. Güler, "Bu sondaj, şu ana kadarki Türkiye Petrollerinin başlattığı en derin kuyudur. Artık daha derinlere ineceğiz ve daha derinlerde bul çalışmaları yapacağız" dedi.

"Gemiler beklendi"

Hilmi Güler, petrol arama çalışmalarına başlamakta gecikmenin sebebinin de sondaj gemilerinden kaynaklandığını anlattı. Petrol fiyatlarının yüksek olması nedeniyle gemilere talebin de yükseldiğini belirten Güler, şöyle konuştu:

"Sondaj gemilerinin hemen hepsi kontratlıydı. 2009'da bu gemileri ancak bulabildik ve imzayı bastık. Bundan sonra sondajla denizi deleceğiz. Bunun dışında Antalya başta olmak üzere Akdeniz'de yapacağımız sismik çalışmalarla da biz büyük devlet olmanın gereklerini denizlerde de, karada da göstereceğiz."

Bakan Hilmi Güler, TPIC'in Kazakistan, Kolombiya, Venezüella ve Ekvator'da çalışmalarda bulunduğunu, TPAO'nun da Libya'da çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti. "Futbol tabiriyle deplasmana çıktık" diyen Güler, bu çalışmalar için hiçbir şeyi esirgemediklerini ifade etti. BOTAŞ'ın ise içeriden çok dışarıda tanındığını ifade eden Bakan Güler, şöyle devam etti:

"Boru hatlarıyla BOTAŞ gururumuz bir şirket. İçeriden daha fazla dışarıda tanınmaktadır. Karlı ve başarılı kuruluşumuz BOTAŞ, bu noktada yanlış ifadelerle yıpratılan bir şirketimizdir. Hem karlıdır, zarar etmeyen bir kuruluşumuzdur hem de çok başarılıdır. O da çalışmalarını boru hatlarında gösteriyor. BOTAŞ'ın çalışma yaptığı il sayısını 9'dan 59'a çıkardık. Şimdi 60-61 olacak. Doğal gaz dağıtımından tutun, bunun dışında Nabucco da dahil olmak üzere Yunanistan, İtalya bağlantısı dahil olmak üzere, başarılı çalışmalarını sürdürüyor."

"Yola güneşle devam ederiz"

Güler, petrol üreten ülkelerin "insafsız fiyat politikalarını da" eleştirdi. Petrolün bulunmayışı ve yüksek fiyatlı oluşu nedeniyle Türkiye'nin "canı yanan bir ülke" olduğuna değinen Güler, petrole alternatif enerji kaynakları arayışına girdiklerini bildirdi. Güler, şöyle devam etti:

"Bunlardan bir tanesi de bu güzel şehirde de olduğu gibi güneştir. Eğer siz bu noktada bu politikaya devam edecek olursanız, bizler güneşi yere indireceğiz. Hidrojen ve rüzgar da olabilir ama güneşten çok büyük beklentimiz var. Güneş haritasını çıkardık. Biz güneşle yolumuza devam ederiz. O bakımdan bu noktada tartışmalar bilimsel değerlendirmeler inşallah güzel sonuç verir. Biz güneş ve rüzgarla çevre dostu enerji türleriyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir de petrol ve doğal gaz bulursak, keyfimize diyecek olmaz."

Irak'ın petrol hedefleri

Bakan Şehristani, Irak'taki petrol alanlarının kullanılması için ihale sürecini başlattıklarını, hedeflerinin 1,5 milyon varillik üretim olduğunu dile getirdi. Irak Petrol Bakanlığının keşfi yapılmış fakat henüz inşaası tamamlanmayan petrol tesisleriyle de ilgileneceğini anlatan Şehristani, bu yıl yeni bir ihale süreci başlatmayı düşündüklerini kaydetti. Şehristani, "Irak'ın ham petrol üretimini 2,5 milyon varilden beş yıl içinde orta vadeli plan olarak 4,5 milyon varile çıkarmayı planlamaktayız. 10 yıl içinde de 6 milyon varile çıkarmayı ümit ediyoruz" diye konuştu.

Türkiye, Irak, İran ve Suriye'de petrol sektörüne yatırım yapmayı düşünen şirketlerin işbirliği olanakları için önemli ve etkili bir platform oluşturulması amacıyla, düzenlenen zirve, 10 Ekimde sona erecek. Zirveye 15 ülkeden bakanlar, üst düzey bürokratlar ve 60'tan fazla kurum ve kuruluş temsilcisi katılıyor.