Petrol fiyatlarında balon oluşabilir

Analistler, açıklanan bazı olumlu ekonomik ABD verilerinin petrol fiyatını haklı çıkarmaya yetmediğini, piyasa kökenlerinin 90 dolarlık fiyatı desteklemediğini belirtiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası ajansların analiz haberine göre, analistler geçen hafta Suudi Petrol Bakanı tarafından yapılan "Petrolde rahat fiyat aralığı 70-80 dolar/varil düzeyinden 70-90 dolar/varil düzeyine çıktı" açıklamasının ardından piyasa için yeni sir psikolojik hedef oluştuğunu belirtti.

Bununla birlikte piyasa kökenleri 90 dolarlık fiyatı desteklemiyor.

VTB Capital'in emtia araştırmalarından sorumlu başkan yardımcısı Andrey Kryuchenkov, "Petrol için 90 dolar/varil fiyat hak verilebilir bir seviye değil.

Petrol fiyatları FED'in ikinci gevşetme adımı ile artıyor ancak doların canlanması bunu tersine çevirir" değerlendirmesi

yaptı.

Petrolde vadeli fiyatlar geçen hafta 87.49 dolar/varil'le 25 ayın en yüksek seviyesini gördü. Bunun ardından ise Avrupa ülkelerine ilişkin endişelerle fiyatlarda gerileme izlendi.

Kryuchenkov, "Petrol yukarı yönlü önemli bir hareket yaşandı.

Ama yatırımcılar şimdi yeni kantitatif gevşetme adımlarının ne düzeyde fiyatlandığını değerlendirmeye başladılar, çünkü kökenlerde reel bir değişiklik yok" dedi.

Analistler ekonomiye ilişkin açıklanan bazı olumlu ABD verilerinin de 90 dolarlık fiyatı haklı çıkarmaya yetmeyeceğinin altını çiziylorlar.

Petrol gaz analisti Hanson Westhouse, "Fiyat giderek arz talep dengesinden daha da kopuyor.

Talep önemli bir artış göstermezken piyasada arz da yeterli. Bu durumda daha fazla yukarı yönlü hareket 'balon'u akla getirir" yorumu yaptı.

Varil fiyatı 86,78 dolar

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları geriledi. Batı Teksas tipi ham petrolün Aralık teslimi fiyatı 28 sent azalarak varili 86,78 dolardan satılırken, Londra'da Brent tipi ham petrol 18 sent değer kaybedip varili 88,28 dolardan işlem görüyor.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir