Petrol Piyasası Bilgi Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik yapıldı

Akaryakıt toptan fiyat, dağıtım fiyatı, bayi fiyatı değişikliklerinde, lisans sahibi ve diğer ilgililer bildirim yapmakla yükümlü olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Petrol Piyasası Bilgi Sisteminde, akaryakıt toptan fiyat, dağıtım fiyatı, bayi fiyatı değişikliklerinde, lisans sahibi ve diğer ilgililer bildirim yapmakla yükümlü olacak.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun "Petrol Piyasası Bilgi Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği"  Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.
Buna göre yönetmelik, petrol piyasası ile ilgili bilgilerin toplanması, işlenmesi, saklanması, derlenmesi, raporlanması ile bildirim yükümlülüklerine ilişkin ilke, usul ve esasları kapsıyor.
Yönetmelikte "bildirim" ve "form" tanımlarında değişikliğe gidilirken, Petrol piyasası bilgi sistemi, "Kurum tarafından oluşturulan ve bildirim yükümlülükleri kapsamında yükümlüler tarafından doldurulacak formlara veri girişi imkanı sağlayan sistem", Sistem kullanım talimatı da "Petrol piyasası bilgi sisteminin kullanımı, bu sistem aracılığı ile Kuruma beyan edilen ilgili formların doldurulması, gönderilmesi ve ilgili diğer işlemlere ilişkin kurallar bütünü" olarak tanımlandı.
Yönetmeliğe göre, kamuya ve/veya ilgililere sunulacak raporlar ve resmi amaçlı yazışmalar dışında, veri tabanına işlenen her türlü bilgi gizli olacak, sadece hizmet gerekleri için genelleştirilmek kaydıyla, hizmete özel olarak kullanılabilecek.
Kanun hükümlerine göre, görevli kimseler, görevleri sebebiyle öğrendikleri petrol piyasasına ilişkin sırlarla, mali ve piyasa faaliyeti ile ilgili teknik mahiyetteki sırları, mevzuatla yetkili kılınan merciler ve kamuya ve/veya ilgililere sunulacak raporlar ve resmi amaçlı yazışmalar dışında bildirim yükümlüsünün rızası olmadıkça, lisans sahipleri için lisans geçerli olduğu sürece, diğer kişiler için beş yıl süreyle gizli tutmak zorunda olacak.
Elektronik imza kullanılacak
Bildirimler, gerçek kişi veya tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili kişiler tarafından veya lisans sahibini temsil ve ilzama yetkili kişiler adına imza veya yetki devri ile aksi belirtilmedikçe ilgili formlar kullanılarak, elektronik imza ile yapılacak.
Bildirim yükümlülüklerinde kullanılacak formlar ile uygulamaya ilişkin sistem kullanım talimatının ihdas, iptal ve değişiklik işlemleri Kurul Kararı ile yapılarak Kurum internet sayfasında ilan edilecek.
Bildirim yükümlülükleri kapsamında gönderilen formlarda yer alan bilgilere ilişkin yapılacak düzeltmeler "Bildirim Düzeltme Talebi Beyanı" ile yapılacak. Bildirim Düzeltme Talebi Beyanı; dönemsel olarak yapılan bildirimlerde yasal bildirim süresinin bitimini izleyen 30 gün içerisinde, oluşuma bağlı bildirimlerde ise bildirimin yapıldığı tarihi izleyen 7 gün içerisinde yapılacak. Pazarlama Projeksiyonu Bildirimi, bu süre kısıtlarına tabi olmayacak.
Dönemsel bildirimler
Bildirim yükümlüleri tarafından yapılacak dönemsel bildirimlerden, yıllık bildirimler; yılda bir kez şu şekilde yapılacak:
"-Pazarlama projeksiyonu bildirimi; rafinerici, dağıtıcı ve ihrakiye teslimi lisansı sahipleri ile lisanslarında ihrakiye teslimi faaliyeti yer alan rafinerici ve dağıtıcı lisans sahiplerince, izleyen takvim yılına ilişkin olarak her yıl Kasım ayının son gününe kadar yapılacak.
-Katılma payı bildirimi; rafinerici, iletim, depolama, işleme, dağıtıcı, taşıma, bayilik, madeni yağ ve ihrakiye teslimi lisansı sahiplerince, katılma payı sıfır olarak belirlenen yıllar hariç olmak üzere, bir önceki takvim yılına ilişkin olarak her yıl Mayıs ayının son gününe kadar yapılacak.
-Stok ve gelir bildirimi; rafinerici lisansı sahiplerince, bir önceki takvim yılına ilişkin olarak, her yıl Mayıs ayı son gününe kadar yapılacak.
-Yurt içi kaynak bilgileri bildirimi; rafinerici, dağıtıcı, depolama ve madeni yağ lisansı sahiplerince, bir önceki takvim yılına ilişkin olarak, her yıl Ocak ayının son gününe kadar yapılacak.
 Üç aylık bildirimler de  1. çeyrek (Ocak-Şubat-Mart), 2. çeyrek (Nisan-Mayıs-Haziran), 3. çeyrek (Temmuz-Ağustos-Eylül) ve 4. çeyrek (Ekim-Kasım-Aralık) dönemlerine ilişkin olarak yılda dört kez çeyrek dönemleri izleyen ayların (Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim) sonuna kadar yapılacak."
Akaryakıt fiyat değişiklikleri bildirimleri
Yönetmelik değişikliği ile "Oluşuma bağlı bildirimlere" bazı bildirim çeşitleri eklendi.
Buna göre, lisans sahipleri ve diğer ilgililer, yönetmelikte belirtilen eylem ve durumların oluşması halinde bildirim yapmakla yükümlü olacak.
Bu kapsamda "Akaryakıt toptan fiyatı değişikliği bildirimi" değişen fiyat (veya fiyatlar) uygulanmaya başlamadan önce;
-Tarifelerinin sadece fiyat listesi değişen rafinerici lisansı sahiplerince, lisansa konu tesis ve varsa Kurumca tescilli ilave tesisler, tarifelerinin sadece fiyat listesi değişen dağıtıcı lisansı sahiplerince, iller ve varsa Kurumca tescilli tesisler,
- Fiyat listesi değişikliklerinde, işleme (biodizel) lisansı sahiplerince lisansa konu tesis ve varsa Kurumca tescilli ilave tesisler için yapılacak.
 Akaryakıt dağıtım fiyatı değişikliği bildirimi, serbest kullanıcılara ve bayilere yapılacak akaryakıt satışları için değişen fiyat (veya fiyatlar) uygulanmaya başlamadan önce, satış yapılmak istenilen iller ve varsa Kurumca tescilli tesisler için; "Akaryakıt bayi fiyatı değişikliği bildirimi" de bayilik sözleşmelerinde tavsiye edilen veya tavan fiyat yöntemi uygulayan dağıtıcı lisansı sahiplerince, akaryakıt satışları için değişen fiyat (veya fiyatlar) uygulanmaya başlamadan önce, bayisi bulunan iller için yapılacak.
Akaryakıtı temin ve teslim eden dağıtıcı lisansı sahipleri arasında anlaşma sağlandıktan sonra, akaryakıtı teslim eden dağıtıcı lisansı sahiplerince "Dağıtıcılar arası akaryakıt izin talebi bildirimi" depolama lisansı sahiplerince, "depo tahsis bildirimi", rafinerici lisansı sahipleri tarafından "rafineri depo bildirimi", Gümrük Müsteşarlığından işletme izni almış genel ya da özel akaryakıt antrepo işleticileri tarafından ise "antrepo tahsis bildirimi"nde bulunulacak.
Söz konusu yönetmelik 1 Ocak 2010 tarihinde yürürlüğe girecek.