Petrol şirketleri karda

Petrol şirketleri, Exxon Mobil, Total ve Royal Dutch Shell'in çeyrek yıl karları arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
NEW YORK/PARİS/LONDRA - Petrol şirketleri, Exxon Mobil, Total ve Royal Dutch Shell'in çeyrek yıl karları arttı. Artışta, 2009 yılına göre yüksek seyreden petrol fiyatlarının etkisi oldu. 
Dünyanın en büyük petrol şirketi Exxon Mobil'in karı ise bu yılın 3. çeyreğinde yüzde 55 artış gösterdi.
Geçen yıl 3. çeyrekte 4,73 milyar dolar (hisse başına 98 sent) kar eden şirketin, bu yılın aynı çeyreğinde karı 7,35 milyar dolara (hisse başına 1,44 dolara) çıktı. 
Gelirler de yüzde 15,8 artışla 95,3 milyar dolara yükseldi. 
Exxon, petrol üretimi, keşif, rafineri ve kimya birimlerinin çoğunluğunda yüksek karlar elde etti. Ancak şirketin 3. çeyrek karı, 2. çeyrekte elde ettiği 7,56 milyar doların altında kaldı. 
İki yıl önce Exxon Mobil, ''ABD tarihinde bir şirketin ettiği en büyük kar''ı açıklamıştı. Şirket, 2008 yılının 3. çeyreğinde 14,8 milyar dolar kar elde etmişti. 
Fransız total'in karı yüzde 35 arttı
Fransız petrol şirketi Total'in çeyrek yıl karı yüzde 35 arttı. Artışta, yüksek petrol fiyatları ve üretimin etkisi oldu. 
Total'den yapılan açıklamada, geçen yıl temmuz-eylül aylarını kapsayan çeyrekte 1,9 milyar avro net kar eden şirketin bu yıl aynı dönemde 2,5 milyar avro (3,5 milyar dolar) kar elde ettiği belirtildi. 
Şirketin, çeyrek yıl gelirleri de yüzde 19 artarak 40,2 milyar avroya ulaştı. 
Total, ayrıca geçen haftalarda greve çıkan çalışanlarının da işlerine döndüğünü bildirdi. 
Shell'in karı yüzde 6,5 artış gösterdi
Öte yandan, petrol şirketi Royal Dutch Shell'in çeyrek yıl karı da yüzde 6,5 artarak 3,46 milyar dolar oldu. 
Hafta içinde çeyrek yıl sonuçlarını açıklayan ConocoPhillips de 3. çeyrekte karının iki katından daha fazla arttığını bildirdi. Şirketin, söz konusu çeyrekte karı 3,06 milyar dolara yükseldi. 
Bu konularda ilginizi çekebilir