Pfizer'den az gelişmiş ülkelerin çocuklarına zatürre aşısı

Pfizer, UNICEF'le imzaladığı anlaşma kapsamında, az gelişmiş ülkelerdeki çocuklara 2025'e kadar zatürre aşısı temin etme güvencesi verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İlaç şirketi Pfizer, dünyanın yoksul ülkelerindeki bebek ve çocukların pnömokok hastalıklarına karşı korunması amacıyla UNICEF'le imzaladığı anlaşma kapsamında, az gelişmiş ülkelerdeki çocuklara 2025'e kadar zatürre aşısı temin edecek.

Pfizer'den yapılan yazılı açıklamada, şirketin, Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı'nın (GAVI) girişimiyle oluşturulan "Önceden Tedarik Güvencesi" (AMC) sistemi kapsamında, az gelişmiş ülkelerdeki çocuklara 2025'e kadar zatürre aşısı temin etme güvencesi verdiği belirtildi. 

Açıklamada, pnömokok bakterisinin neden olduğu hastalıkların, dünya genelinde 5 yaş altı çocuklarda en çok görülen aşıyla önlenebilir ölüm nedenleri arasında yer aldığı hatırlatıldı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminine göre, aralarında zatürrenin de bulunduğu pnömokok enfeksiyonları nedeniyle, genellikle az gelişmiş ülkelerde her yıl 1 milyon 600 bin kişinin kaybedildiği ve her yıl yaşamını yitirenlerin 700 bin-1 milyonunu 5 yaş altı çocukların oluşturduğu aktarılan açıklamada, Pfizer'in konjüge pnömokok aşısının hastalık yapan 13 pnömokok virüsüne karşı, 6 hafta-18 yaş arası bebek ve çocuklar ile 50 yaş üzeri erişkinlerde hastalıkların önlenmesinde kullanıldığı belirtildi.

Açıklamada, Pfizer Aşılardan Sorumlu Başkanı Susan Silbermann'ın, "Pfizer olarak dünya genelinde aşıya erişimi artırmak amacıyla bu işbirliğinde bulunmaktan dolayı mutluyuz. Kapsamlı aşılama programları, kısa ve uzun vadede sundukları büyük etkileriyle sağlık sistemlerinin yükünü azaltmak ve ekonomik kalkınmaya yardımcı olmak açısından da önem taşıyor" ifadelerine yer verildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir