Pilleri daha hızlı şarj eden teknolojiyi üretecek

Gediz Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehtap Özdemir Köklü, pillerin daha hızlı şarj edilebilmesini ve daha uzun kullanılmasını sağlayan yeni bir teknoloji geliştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Gediz Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehtap Özdemir Köklü, elektronik cihazlarda kullanılan pillerin şarj süresinin uzunluğu, kullanım süresinin ve ömrünün kısalığı gibi dezavantajları azaltmak amacıyla yürüttüğü projede önemli bir başarıya imza attı.

Köklü, TÜBİTAK'ın da desteklediği projeyle yaygın bir kullanım alanına sahip lityum-iyon pillerin üretiminde değişikliğe gittiklerini söyledi. Mehtap Özdemir Köklü, projesiyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Klasik bir lityum iyon pili, anot, katot ve elektrolit olmak üzere 3 bölüm. Şarj süresini, ömrünü ve enerji verimliliğini belirleyen kısımların başında elektrolit geliyor. Projemiz, bu bölümün daha üstün özelliklere sahip malzemelerden üretilmesini içeriyor. Böylece verimliliği daha yukarıya taşıyacağız. Katot ve anot katmanların da bu yeni teknolojiye uyumlu hale getirilmesiyle yüksek enerji yoğunluğuna sahip, güvenli, uzun ömürlü, kısa sürede şarj edilebilen lityum-iyon pillerin üretimini sağlayacağız. Böylece elektronik aletlerin ve elektrikli otomobillerin verimi artacak. Ayrıca patlama ve yüksek ısıda akma sorunu da ortadan kalkacak.”

Bu konularda ilginizi çekebilir