Pitbull'ların toplatılması yargıya taşınıyor

İçişleri Bakanlığı'nın pitbull cinsi köpeklerin toplanmaya başlandığını, bulunduranlara ağır para cezası getirileceğini açıklamasıyla sokaklarda başıboş pitbullar dolaşmaya başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR- Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (DOHAYKO) İzmir Temsilcisi ve Eylem Söylem Grubu Başkanı Nur Şule Baylan, pitbull cinsi köpeklerin "zorla toplatılması kararını" yargıya taşıyacaklarını bildirdi.

Baylan, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın genelgesiyle İçişleri Bakanlığı tarafından "tehlikeli ve saldırgan olduğu" iddiasıyla pitbull cinsi köpeklerin toplanmaya başlandığını, bulunduranlara ağır para cezası getirildiğini söyledi. Baylan, kararın ardından "Türkiye'de tehlikeli olduğu öne sürülen türlerin sokağa salınacağını veya yok edileceğini" öne sürdü.

Bu cins köpekleri vahşileştirenlerin ya da dövüştürenlerin yakalanması yerine suçun köpeklere çıkartıldığını savunan Baylan, şunları kaydetti:

"Toplumun en zayıf halkası olan hayvanların hakları için hayvan hakları korumacıları olarak yıllardır taleplerimiz karşılanmamış, aksine keyfiyete dayalı genelge çıkartılmıştır. Biz, belediyelerden görevlerini yapmalarını, kısırlaştırma ve beslenme odakları kurmalarını talep ediyoruz. Hayvanların dövüştürülmesinin, yurt dışından hayvan girişinin engellenmesini istiyoruz. Çağ dışı uygulamayı kabullenmiyoruz."

Demokratik haklarını kullanarak cuma günü kararı yargıya taşıyacaklarını ifade eden Baylan, "Türkiye'deki tüm hayvan hakları örgütleri kararın durdurulması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe ile başvuracak. Cumartesi günü de Amerika Birleşik Devletleri, Yunanistan, İspanya başta olmak üzere bir çok ülkede hayvan severler, dernekler,Türkiye ile eş zamanlı eylem başlatacak" diye konuştu.

Hayvanları Koruma Kanunu'nun 14. maddesiyle "pitbull, terrier, Japanese Tosa" gibi tehlike arz eden hayvanların üretilmesi, sahiplendirilmesi, Türkiye'ye girişi, satışı ile  reklamının yapılması, takas edilmesi, sergilenmesi ve hediye edilmesinin yasaklandığını hatırlatan Baylan, "Herhangi bir şekilde ülkemize sokulan bu ırkların, şimdi kanuna aykırı bir kararla toplatılması, kaldı ki toplatılma şeklinde bir hüküm içeren karara uyulmayıp, hayvanların uyutulması, açıkça kanuna aykırıdır" şeklinde konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir