Piyasa güveni zirvede

İstanbul Piyasa Güven İndeksi, Nisan 2011'de 106.67 ile son dört yılın en yüksek ikinci seviyesine ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ISTANBUL – İstanbul Piyasa Güven İndeksi, Nisan 2011'de 106.67 ile Ekim 2006'dan itibaren son dört yılın en yüksek ikinci seviyesine ulaştı. İndeks nisan ayında bir önceki dönemi aşarak, 112.82 puan ile en yüksek seviyesini gördü.

İstanbul Ticaret Odası (İTO), üçer aylık dönemler itibariyle gerçekleştirilen İstanbul Piyasa Güven İndeksi ile İstanbul Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi'nin 2011 yılı Nisan ayı sonuçlarını açıkladı. Buna gore, 2011 Ocak ayında 105.38 puan olan Güven İndeksi, Nisan ayında yüzde 1.22'lik artış ve 106.67 puan ile Ekim 2006'dan bu yana son dört yılın en yüksek ikinci seviyesine ulaştı. İstanbul Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi de; Nisan ayında Ocak 2011'deki değerini de aşarak, 112.82 puan ile en yüksek seviyesini gördü.

"İyi yolda olduğumuzun açık işareti"

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, "Piyasa Güven ile Eğilim ve Beklenti İndekslerindeki son değerler, iyi yolda olduğumuzun çok açık işareti" değerlendirmesini yaptı. Yalçıntaş, Güven İndeksi'nin Nisan 2011'de bir önceki döneme göre yüzde 1.22 artarak 106.67 ile iyimserlik sınırının üzerinde gerçekleşmesinin ekonomik istikrarın korunduğunu ortaya koyduğunu vurguladı.

Yalçıntaş, "2010 yılında başlayan ekonomik faaliyetteki toparlanma sürecinin bu yıl da devam ettiğini görüyoruz. Güven İndeksi'ndeki artışta, yabancı sermaye girişi, TL'nin değerlenmesi, milli gelirin yatırım ve iç talep destekli büyümeyi sürdürmesi büyük rol oynamıştır. Ayrıca, reel kesimde sanayi üretimi ve kapasite kullanımındaki yükseliş de piyasaların güvenini koruduğunu göstermiştir" ifadelerini kullandı.

Başkan Yalçıntaş, Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi'nin 112.82 puanla 2006 yılı Ekim ayından bu yana en yüksek iyimserlik seviyesine ulaşmasına da dikkati çekti. Yalçıntaş, indeksin Euro Bölgesi'ndeki kamu maliyesi ile Ortadoğu ve Afrika'daki siyasi çalkantılara rağmen istikrarlı çıkışını devam ettirmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Murat Yalçıntaş, şu noktalara değindi:

"Global kriz sonrası piyasalara gerekli likidite akışını sağlama girişimlerinin, Eğilim ve Beklenti İndeksi'ne olumlu yansıdığını görüyoruz. Bu yıl da Euro Bölgesi'nde İrlanda ile başlayan, Yunanistan ve Portekiz ile devam eden kamu maliyesi sorunları ortaya çıktı. Ortadoğu ve Afrika'da enerji tedarikçisi ülkelerde yaşanan siyasi çalkantılara rağmen reel kesimin olumlu beklentilerini değiştirmemesi de geleceğe ilişkin olarak memnuniyet verici."

Yalçıntaş, İTO'nun açıkladığı indekslerin yanı sıra TÜİK, TCMB ve CNBC-e'nin yaptığı benzer çalışmaların da reel kesimin gözüyle ekonominin istikrar içinde yola devam ettiğini gösterdiğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir