Piyasa net mesaj ve önlem bekliyor

MB, bugün 5 yıl aradan sonra ilk defa olağanüstü gündemle toplanacak. Bankanın bugünkü toplantısında faiz koridorunun daralması ve likiditiye yönelik önlemler ya da mesajlar bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası piyasalardaki gelişmeler içeriyi huzursuz etmeye devam ediyor. ABD'de temerrüt olasılığı iki partinin anlaşması ile şimdilik rafa kalkmasına karşın kredi derecelendirme kuruluşları ülkenin görünümünü negatifte bıraktı. Avrupa'da ise borçlu ülkelerin sorunları artarak devam ediyor. Avrupa'da borçlu ülkeler kervanının odağında artık İtalya yer alıyor. İsviçre ise dün franka müdahale etti.

Üstüne de global ekonomiyle ilgili gelen veriler risk alma iştahını azaltıyor ve ikinci bir resesyon korkularını canlandırıyor. Dün borçlu ülkeler başta olmak üzere borsalarda kayıplar görülürken iç piyasada uluslararası gelişmelere kurda yükseliş borsada düşüşle tepki verdi. Altın ise yine rekor kırdı.

Fakat Merkez Bankası son dönemde kuvvetlendirdiği söylemlere paralel bugün Para Politikası Kurulu'nu bazı Avrupa ülkelerindeki kamu borcu sorununa ve küresel büyüme görünümüne ilişkin yakın zamanda artan endişeleri değerlendirmek üzere toplayacağını açıklaması iç piyasada hareketi bir miktar geri çevirdi. Kurul, bugün saat 10:00-12:00 arası toplanacak ve kararını saat 12:00'de açıklayacak.

Merkez Bankası yeni bir para politikası aşamasına girdiği sinyalini son 1 aydır verirken aslında piyasayı bir anlamda bu ortama da hazırlamış görünüyor. Çünkü piyasada Merkez Bankası'nın geçen sonbaharda açtığı faiz kordirdorunun bugün yapılacak toplantı ile biraz daraltılması bekleniyor. Piyasada bankanın gecelik yüzde 1.5 düzeyinde olan borç alma faizinin 3 puan artırılarak yüzde 6.5 olan borç verme

faizine yaklaşması öngörülüyor.

Analistler, MB'nin açıklamasında zorunlu karşılık oranlarında yada döviz satım ihalelerine başlanması gibi genişletici yönde politika seçeneklerini hatırlayabileceğini de ifade ediyor. Analistler Merkez Bankası'nın küresel riskten kaçışın derinleşeceğini düşündüğünü kaydediyor.

PPK, 5 yıl aradan sonra ilk kez olağanüstü gündemle toplanacak. Kurul en son 25 Haziran 2006'da pazar günü olağanüstü gündemle, piyasalardaki son gelişmeleri değerlendirmek ve alınacak önlemleri tartışmak üzere toplanmıştı. Kurul yaptığı toplantı sonrasında o günün şartları çerçevesinde Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının (politika faizleri) artırılmasına karar vermişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir