Piyasalar cari açığa kilitlendi

Yurtiçi piyasalar cari açık verisine odaklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalar dün genel olarak karışık bir seyir izlerken, yurtiçi piyasalar pozitif görünümünü devam ettirdi ve bugün açıklanacak aralık ayı cari işlemler açığı verisine odaklandı. 

ABD borsalarında yaklaşık bir haftadır devam eden ve yüzde 4'ü aşan yükselişlerin ardından dün kar satışlarının etkili olduğu görüldü. Dow Jones endeksi dün 22 günlük hareketli ortalamasının da geçtiği 16.000 puanın üzerini denedikten sonra günü yüzde 0,19 oranında düşüşle 15.964 puandan tamamladı. Analistler, 2014 yılı performanslarına ilişkin olumsuz beklenti açıklamaları ile Amazon.com hisseleri başta olmak üzere hisse bazlı güçlü satış baskılarının genel piyasayı da negatif etkilediğini belirtiyor. Dün akşam Senato'nun borç tavanı sorununu ortadan kaldıran kararının ardından piyasaların iç dinamiklere döneceğini vurgulayan analistler, bugün açıklanacak perakende satışlar verisinin takip edileceğini kaydediyor. 

Avrupa tarafında ise beklentilerden kötü gelen sanayi üretimi verilerine karşın piyasaların genel olarak pozitif seyrini koruduğu görüldü. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,65 oranında yükseliş kaydederken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,52, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,04 oranında değer kazandı. 

Yurt içinde ise dün sınırlı da olsa yükseliş eğilimini devam ettiren BIST 100 endeksi günü 64.500 puanın hemen üzerinde tamamladı. Döviz piyasasında volatilitenin azalmasından destek bulan BIST 100 endeksinin 65.500 seviyesinin güçlü direnç konumunda olduğunu ifade eden analistler, bu seviyenin aşılamaması durumunda kademeli olarak satış baskılarının artabileceğini tahmin ediyor. Analistler, bugün açıklanacak aralık ayı cari işlemler açığı verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor. 

Bugün saat 10.00'da açıklanacak aralık ayı cari işlemler açığı verisine ilişkin olarak gerçekleştirilen AA Finans Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistlerin, cari işlemler açığı beklentilerinin ortalaması 7,6 milyar dolar oldu. 

18 ekonomistin katılımı ile gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin aralık ayında cari işlemler açığı beklentileri en yüksek 8,4 milyar dolar, en düşük 5,9 milyar dolar aralığında yer aldı. Öte yandan, 17 ekonomistin beklentilerini açıkladığı 2013 yıl sonu cari işlemler açığı beklentilerinin ortalaması ise 63,1 milyar dolar oldu.  

Cari işlemler açığı 2013 yılı Kasım ayında bir önceki yılın aynı döneme göre yüzde 3,5 oranında azalarak 4 milyar 78 milyon dolardan 3 milyar 935 milyon dolara gerilemişti. 

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle: 

10.00 Türkiye, aralık ayı ödemeler dengesi 

14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri 

15.30 ABD, ocak ayı perakende satışlar  

15.30 ABD, haftalık işsizlik maaş başvuruları  

Bu konularda ilginizi çekebilir