Piyasalarda yön arayışı devam ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Volkan ONAT - Finansinvest

Önümüzdeki hafta gerçekleşecek Fed toplantısına yaklaşırken, Asya’da büyüme endişeleri ve Avrupa Merkez Bankası’nın ilave gevşeme sinyalleri küresel piyasalarda volatiliteyi artıran etkenler olarak dikkat çekiyor. Fed’in faiz artırımı yapmaması halinde küresel piyasalarda iyimserlik güç bulabilir. Ancak Asya bazlı makro veriler son dönemde global büyüme hızına dair endişelerin yeniden ortaya çıkmasına neden olarak risk iştahını azaltıyor. 

Yurtiçi özelinde ise siyasi belirsizliğin yanı sıra artan terör saldırıları ile birlikte güvenlik endişeleri TL varlıkların Kasım ayındaki seçimlere kadar baskı altında kalmaya devam edeceğine işaret ediyor.

Mevcut koşullar altında TL varlıklarda ara ara görebileceğimiz yükselişlerin daha çok tepki niteliğinde kaldığını görebiliriz. Dolayısı ile bu dönemde trade amaçlı hareketler adına aceleci davranmayarak beklemede kalmayı tercih etmek daha sağlıklı bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.

Tüm bu gelişmeler altında önümüzdeki hafta Fitch tarafından Türkiye’nin kredi notuna dair gelecek açıklamalar da piyasamızda sert hareketlere neden olabilir. Öte yandan Fed toplantısı ve Asya bazlı ekonomik göstergelerin global piyasaların yakın vadedeki yönünde belirleyiciliği sürecektir. Hatta ara ara yurtiçi piyasalarda yurtdışına bağlı olarak toparlanma çabaları da görebiliriz. Ancak içeride terör saldırıları ve dolar kurunun tarihi zirvelerini ileri taşıması nedeniyle kalıcı bir toparlanma şu an için beklememeli.