Piyasaların kaderi kritik referandumun elinde
Küresel piyasalar yarın yapılacak Brexit referandumuna dair beklentilerle yön bulmaya çalışıyor.
Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör
Küresel piyasalar merakla 23 Haziran Perşembe günü İngiltere’de gerçekleştirilecek olan Brexit referandumunu bekliyor. İngiliz halkının Avrupa Birliğinde kalıp kalmayacağına yönelik kullanacağı oy öncesinde piyasalar kararsız seyrine devam ediyor. Dün Açıklanan son anketler az farkla İngiltere’nin birlikte kalacağını gösterse de henüz kararını vermemiş olanların oranı yüzde 20 seviyelerinde yer alıyor. Henüz kararını vermemiş olanların referandum günü kullanacakları oy ülkenin ve piyasaların kaderini belirleyebilir.
"İngiltere bölgeden çıkarsa Merkez Bankaları önlem alabilir"
Finansal piyasaların referandumuna oldukça duyarlı olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz hafta piyasalar güvenli varlıklara yönelişlerini hızlandırdı. Alman 10 yıllık tahvil faiz oranı negatif bölgeye gerilerken, Japon 10 yıllık tahvil faiz oranı rekor düşük seviyeye ulaştı.
Endeksler sert geri çekilirken, altın iki yılın zirvesini test etti. Bu bağlamda, Perşembe günü gerçekleştirecek olan referandumun sonucuna göre piyasalarda oluşabilecek fiyatlamaları senaryo bazında değerlendirebiliriz.
İngiltere’nin bölgeden ayrılmasına yönelik sonuç çıkması halinde merkez bankalarının para politikalarında ve Avrupa Bölgesi ülkelerin siyasi duruşunda değişiklikler yaşanabilir. Brexit’in gerçekleşmesi halinde Avrupa ve ABD borsalarında yüzde 5’e yakın düşüşler, gelişmiş ülkelerin tahvil faiz oranlarında yeni düşük seviyeler görebiliriz. İngiltere Merkez Bankası, bu duruma faiz indirimleriyle müdahale etmek isteyebilir.
Aynı zamanda Avrupa Merkez Bankasının varlık alım programını genişlettiğini görebiliriz. Fed ise muhtemelen faiz artış sürecini uzun süre erteleyecektir. Siyasi anlamda ise, başta Fransa olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri bölgeden çıkmak istediklerine yönelik çalışmalarını hızlandırabilir. Öte yandan Sterlin sert düşüşler yaşayarak son 35 yılın en düşük seviyesi ola 1,35’lere gerileyebilir. Böyle bir senaryodan Altın fiyatları olumlu olarak etkilenmesini bekleyebiliriz.
Altın sert yükseliş göstererek ons bazında 1320 – 1380 seviyelerine doğru yükselebilir. Gram altında ise yeniden rekor seviyeler olan 128 – 135 TL seviyeleri gündeme gelebilir. Türk Lirasının da içinde bulunduğu gelişmekte olan ülke para birimleri ise böyle bir durumdan olumsuz etkilenerek değer kaybı yaşayabilir. Dolar TL’de yükselişler 2,9850 – 3,00 seviyelerine doğru sürebilir.
"İngiltere bölgede kalırsa TL değer kazanabilir"
İngiltere’nin bölgeden ayrılması piyasalar tarafından karamsar fiyatlamalara neden olabilecektir. Ancak, İngiltere’nin Avrupa Bölgesinde kalması halinde piyasalarda yeniden risk iştahının arttığını göreceğiz. Risk iştahının yeniden yükselmesi halinde ilk olarak endeksler ve gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kazandığını görebiliriz.
Dolar TL paritesi için takip edeceğimiz seviye kritik 2,8910 – 2,8820 destek bölgesi olacaktır. Bu destek bölgesinin kırılması halinde geri çekilmeler hız kazanarak 2,8750 – 2,8620 aralığına doğru devam edebilir. Bist 100 endeksinde ise olası yükselişlerde takip edeceğimiz nokta 80000 seviyesi olacaktır.
Bu seviyenin aşılması halinde 81500 – 82600 bölgesi gündeme gelebilir. İngiltere’nin bölgede kalması halinde Dolarda yaşanabilecek değer kayıplarının yanı sıra Altın fiyatları da olumsuz etkilenebilir.
Güvenli varlık olarak görülen altın fiyatları önemli destek bölgesi olan 1245 – 1240 seviyeleri ön plana çıkacaktır. 1240 seviyesinin kırılması halinde altın fiyatlarında satış baskı artabilir. Piyasalar, belirsizliğini koruyan referandum öncesinde temkinli hareket ediyor. Çıkabilecek sonuca göre piyasaları yeni fiyatlamalar beklediğini ifade edebiliriz.