PKK'ya karşı ortak mücadele

Cumhurbaşkanı Gül, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'le görüşmesinde terör konusunu ele aldıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ve ABD'nin terör örgütü PKK'ya karşı mücadelesinin daha güçlü bir şekilde devam edeceğini söyledi. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ankara'daki temaslarını tamamlamasının ardından İstanbul'a geçti.
Resmi ziyaret çerçevesinde dün gece geç saatlerde Ankara'ya gelen Biden, Air Force Two uçağı ile İstanbul'a gitti. Biden ve beraberindeki heyeti Esenboğa havaalanında Ankara Vali Yardımcısı Mehmet Ali Ulutaş uğurladı. Biden uçağa binmeden önce, görüntüsünü alan gazetecilere doğru el sallayarak, asker selamı verdi.
Biden'ın yarın İstanbul'da "Küresel Girişimcilik Zirvesi"ne katılması ve Fener Rum Patriği Bartholomeos ile bir araya gelmesi planlanıyor.
Irak'tan Türkiye'ye gelen Biden, İstanbul'daki temaslarının ardından Yunanistan'a geçerek, 5 Aralık'ta ABD'ye dönecek.
Öte yandan ABD Başkan Yardımcısı Joseph Biden'ın yarın saat 13.30 sıralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Üsküdar Kısıklı'daki konutunda ziyaret edeceği belirtildi.
Yaklaşık 2 saat görüştüler
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Başkan Yardımcısı Joseph Biden ile görüştü.
Çankaya Köşkü'nde basına kapalı gerçekleşen görüşmenin başlangıcında gazetecilerin görüntü almasına izin verildi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin de katıldığı görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.
Terörü konuştular
Cumhurbaşkanı Gül,görüşmenin ardından gazetecilerin  sorularını yanıtladı.
"Hukukumuz olduğu için görüşme biraz uzun sürdü" diyen Gül, görüşmede terör konusunu uzun uzun ele aldıklarını açıkladı.
ABD'nin Irak'tan 2012'de tamamen çekileceğini anımsatan Gül, Irak'ın bu dönemden sonraki durumunu da konuştuklarını belirtti.
Görüşmede genellikle bölge meselelerini konuştuklarını dile getiren Gül, ayrıca Türk-Amerikan ilişkilerinde çok önemli yeri olan dosyaları da görüşme fırsatı bulduklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, "ABD, PKK'ya karşı mücadelede yeni bir açılım yapabilecek mi?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Daha güçlü bir şekilde devam edecek. Bunun çok iyi farkındalar. Bu konuda Irak'ta yaptığı görüşmeler hakkında bir çok kesin, kati bilgi verdi. Hem de burada söylediği şeyler iyi şeylerdi. Bunları karşılıklı takip edeceğiz."
Çiçek kahvaltı verdi
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'a kahvaltı verdi.
Mecliste verilen kahvaltıda, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan ile Başbakanlık Başdanışmanı ve Kamu Diplomasisi Koordinatörü İbrahim Kalın da bulundu.
Anıtkabir'i ziyaret etti
ABD Başkan Yardımcısı Biden daha sonra, Anıtkabir'i ziyaret etti.Atatürk'ün mozolesine çelenk koyan Biden, saygı duruşunun ardından Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.
Bu konularda ilginizi çekebilir