Plastik poşet düzenlemesi yasalaştı

Plastik poşetlerin 25 kuruştan satılmasını öngören düzenleme Genel Kurul'da kabul edildi. Uygulama 1 Ocak 2019'da yürürlüğe girecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Plastik alışveriş poşetlerinin ücretli hale getirilmesi gibi düzenlemeler içeren çevre ile ilgili yasa teklifi dün akşam TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

"Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" plastik alışveriş poşetlerinin ücretli hale getirilmesinin yanı sıra çevrenin korunması için egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayanlara uygulanan cezanın artırılması, yeni imar planlarında bisiklet yollarının zorunlu tutulması gibi düzenlemeler içeriyor.

Kanuna göre plastik alışveriş poşetleri tüketiciye en az 25 kuruştan satılacak ve bu poşetleri ücretsiz veren satış noktalarına, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 TL idari para cezası uygulanacak.

Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine 1,250 lira ceza verilirken, aynı araç yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona neden oluyorsa ceza 2,500 TL'ye çıkacak.

Bisiklet yolları zorunlu hale gelecek

Kanunla ayrıca, nitelikli yapılaşmanın sağlanabilmesi ve müteahhitlerin ihtisaslaşmasının sağlanması amacıyla yetki belgeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca sınıflandırılacak.

Bu kapsamda ayrıca ruhsatsız veya mevzuata aykırı başlanan yapılar, idare tarafından tespit edildiğinde mühürlenecek ve inşaatı durdurulacak. Ruhsata bağlanamayacağı veya aykırılıklarının giderilemeyeceği anlaşılan yapılar, bir aylık süre beklenmeden belediye veya valilikçe yıktırılacak.

İmar uygulaması görmemiş alanlarda hazırlanıp onaylanacak yeni imar planlarında, 1 Haziran 2019'dan itibaren bisiklet yolları ile bisiklet park istasyonları zorunlu hale gelecek. Topografya ve arazi eğimi nedeniyle bisiklet yolu yapılamayan yerlerde ise yaya yolları düzenlenecek.

Öte yandan yine kanuna göre kıyıda ve denizde, uygulama imar planı kararı ile enerji iletim hatları yapılabilecek. Denizlerde, imar planı kararıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak ilan edilen alanlarda yenilenebilir enerji üretim santralleri inşa edilebilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, riskli yapı tespiti için lisanslandırılan kurum ve kuruluşların faaliyetlerini denetleyebilecek. Görevlerini gereği gibi yerine getirmemeleri durumunda, işlenen fiilin ağırlığına göre yazılı olarak uyarı, idari para cezası ve lisans iptal cezası uygulanabilecek.