Portekiz kemer sıkmaya devam ediyor

Tepkilere rağmen kamu açıklarını kapatmak için önlemler almaya devam eden Portekiz hükümeti, emekli ve memur ikramiyelerini de kaldırıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho, kamu açığını düşürmeye yönelik tedbirler kapsamında, emeklilere ve memurlara ödenen ikramiyelerin 2012 yılında kaldırılacağını açıkladı.

Portekiz televizyonuna konuşan Coelho, 2012 bütçesinde yer aldığını iddia ettiği ancak bu zamana kadar açıklamadığı, normalde yaz ve Noel döneminde ödenen ikramiyelerin kaldırılmasıyla ilgili önlemin, aylık bin eurodan daha fazla maaş alanlar için geçerli olacağını söyledi. Coelho, aynı zamanda üretimi artırmak için tatil takvimini yeniden belirleyecek olan ve tatilleri kısaltacak özel sektörün Sosyal Güvenlik'e her ay ödediği katkı paylarının da düşürüleceğini duyurdu. IMF ve AB'den 78 milyar euroluk finans yardımı alan ve buna karşılık vaatlerde bulunan Portekiz hükümetinin hedeflerini gerçekleştirmek için daha önceden açıkladığı önlemlerin tarihini öne alması ve ek tedbirler alması dikkat çekti.

Portekiz Başbakanı, "ülkenin iflas etmesinin önlenmesi ve Euro Bölgesini terk etme yönündeki baskıların ortadan kaldırılması" için Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen olağanüstü tedbirlerin gelecek hafta mecliste yapılacak görüşmeler sonrasında kabul edilmesinin zorunlu olduğunu savundu. Coelho, yöneltilen bir soru üzerine "Euro'dan çıkmak kabul edilemez bir şey olur ve asla buna müsaade etmem" dedi. Yapılan açıklamalarda ayrıca ülkedeki brüt iç üretimin 2011'de yüzde 1,9, 2012'de de yüzde 2,2 düşmesinin öngörüldüğü uyarısında bulunuldu.

Portekiz'de 3 aydır görevde bulunan sağ görüşlü koalisyon hükümeti, IMF ve AB ile vardığı anlaşma sonrasında kamu açığını bu yıl sonunda yüzde 5,9'a indirmek için çok sert önlemler aldı. Hükümet bu zamana kadarki icraatları kapsamında, bu yıl tüm işçilere ödenen ikramiyeleri yüzde 50 oranında kısarken, 1 Ekim'den itibaren elektrik ve gaz faturalarındaki vergiyi de yüzde 6'dan yüzde 23'e yükseltti. Normalde elektrik ve gazdaki vergi zammının 2012'de yürürlüğe gireceği belirtilmişti. Ekonomik tedbirler kapsamında ayrıca, geçtiğimiz ağustos ayında kamu toplu taşım araçlarındaki bilet fiyatlarına yüzde 15 oranında zam yapılmıştı.

Portekiz'deki sağ hükümetin, ülkedeki kamu harcamalarında son 50 yılın en büyük kemer sıkma politikasını uyguladığı söyleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir