Portekiz ve İrlanda'nın notları düşürülebilir

Moody's Baş Kredi Yetkilisi Wilson, iki ülkenin kredi notunun birkaç basamak düşürülme riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Yükselen Piyasalar (EMEA) Baş Kredi Yetkilisi Alastair Wilson, Portekiz ve İrlanda'nın, notlarının birkaç basamak indirilmesi riskiyle karşı karşıya bulunduğunu bildirdi. 

Wilson, yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın borcunu ödeyememesinin büyük oranda denge bozucu olabileceğini ve Avrupa genelinde borç veren kuruluşların kredibilitesi üzerinde etkileri olacağını söyledi.

Bunun da kredibilite konusunda kutuplaşmayla sonuçlanacağını belirten Wilson, Euro Bölgesinde kredi notlarının, güçlü ülkelerde çok yüksek olmaya devam edeceğini, zayıf ülkelerin ise "yatırım yapılabilir" seviyeyi korumaya uğraşacağını ifade etti.

Wilson, Yunanistan'ın borcunu ödeyememesi durumunda, odağın, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile benzer bir kurtarma anlaşması imzalayan Portekiz ve İrlanda'ya çevrilebileceğini anlattı.

Portekiz ve İrlanda'nın notlarının "yatırım yapılamaz" seviyesine düşme riski bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Wilson, "Potansiyel olarak evet... Yunanistan'ın borcunu ödeyememesi durumunda, en zayıf ülkelerde kredi notunun birkaç basamak düşme potansiyeli olabilir" dedi.

İspanya, İtalya ve Belçika'nın, Portekiz ve İrlanda ile aynı kategoride olmadığını ifade eden Wilson, ancak bu ülkelerin çok güçlü bir piyasa baskısı altında kalacağını ve kredi notlarının düşebileceğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir