Portekiz'e fon baskısı artıyor

Euro Bölgesi ülkeleri ve ECB'nin Portekiz'e, Avrupa kurtarma fonuna finansal kurtarma başvurusunda bulunması için baskı yaptığı bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Euro Bölgesi ülkeleri ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB), Portekiz'e Avrupa kurtarma fonuna finansal kurtarma başvurusunda bulunması için baskı yaptığı bildirildi. Öte yandan, Euro Bölgesi Kaynakları Portekiz'e böyle bir baskının yapılmadığını bildirdi.

Financial Times Deutschland gazetesi, "Euro Bölgesi ülkelerinin çoğunun, AB'nin beşinci büyük ekonomisi İspanya'yı korumak için Yunanistan ve İrlanda'dan sonra Portekiz'in de Avrupa kurtarma fonuna finansal kurtarma başvurusunda bulunması için baskı yaptığını" yazdı.

Gazetenin haberine göre, Almanya Maliye Bakanlığından bir yetkili, "Portekiz fonu kullanırsa bu İspanya için iyi olacak, çünkü İspanya Portekiz'in durumundan ağır şekilde etkilenecek" dedi. 

Birçok piyasa uzmanı, Portekiz'in 750 milyar Euroluk Avrupa kurtarma fonundan Yunanistan ve İrlanda'dan sonra yardım isteyecek ülke olacağını ve İspanya'nın'da aynı duruma zorlanabileceği endişeleri bulunduğu değerlendirmesi yapıyorlar. 

Çoğu ABD ve İngiltere'den olmak üzere birçok ekonomist ve yorumcu, Euro Bölgesi'nin, üye ülkelerin yüksek borçları ve bütçe açığının yanı sıra Almanya ile rekabet etme gücü olmaması yüzünden dağılabileceğini savunuyorlar.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir