Posco'dan 350 milyon $'lık tesis

Türkiye'deki en büyük Kore yatırımı olan Posco'nun paslanmaz çelik tesisinin temeli atıldı. 350 milyon dolar yatırımla kurulacak fabrika, bin kişiye istihdam sağlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehtap AKBAŞ ÇİFTÇİ-Mehmet FİLOĞLU

KOCAELİ - Geçtiğimiz Aralık ayında 350 milyon dolar tutarında yatırım kararı alan Güney Koreli Posco, Türk ortakları Kibar Holding ve Daewoo-International , Kocaeli'nde Türkiye'deki en büyük Kore yatırımı olan paslanmaz çelik tesisinin temelini attı.

Alikahya Beldesi'nde gerçekleşen fabrikanın temel atma törenine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Posco CEO'su Chung Joon-Yang ve Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Asım Kibar ile Kibar Holding Başkan Yardımcısı ve Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar katıldı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, açılışta yaptığı konuşmada Türkiye'nin demir çelikte en pahalı ithalatı yapan ülke olduğunu belirterek, "Bu nedenle her yıl 9 milyar dolar yurtdışına para veriyoruz. Makineden otomotive, beyaz eşyaya kadar yassı çeliğin kullanılmadığı sektör yok. Dolayısıyla bu kararı verirken tüm bunların göz önünde bulundurulması gerekiyor. Her yabancı yatırımcının başımızın üstünde yeri var. Üretimi, yatırımı, istihdamı hepsini önemsiyoruz. Bu tesisin 200 bin ton kapasiteyle başlayıp 1 milyon tona çıkacağını biliyorum. Hatta bu yatırım Posco'nun Türkiye'deki yatırım hevesini de arttıracak" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 100 yerli otomotiv üretimi fikrine destek veren Zafer Çağlayan, "Otomotiv sektörünün bugünkü durumu sürdürülebilir değil. Kaportayı dahi dışardan alıyoruz. Sadece arabanın motoru ve aksamı için yurtdışına gönderdiğimiz para 5 milyar dolar. Yetişmiş iş gücümüz deneyimli sanayicimiz sayesinde sadece otomobil değil, helikopter bile üreteceğimize inanıyorum"dedi.

Kamuoyunda sıkça tartışılan bu nedenle çevrecilerin hedefi haline gelen Posco'nun çevre kirliliği ile ilgili sorulara yanıt veren Kocaeli Valisi Ercan Topaca ise, "Burada çevre bilgisi olmayan küçük işletmelerden ziyade, çevre bilincine ulaşmış uluslararası bir şirketin yer almasının daha doğru ve yerinde bir karar olduğunu inanıyoruz. Posco'nun çevre sağlığını ağırlaştırmayacağına inanıyoruz. Bu hususların takipçisiyiz. Posco'nun kardeşlik güçlerini daha da pekiştireceğine inanıyorum" açıklamasını yaptı.

Öte yandan çevrecilerin hedefi olan Posco'nun temel atma töreni sırasında 50 kişilik bir grup töreni protesto etti.

Türkiye'deki en büyük yatırım

Tesisin, Türkiye'deki en büyük yatırımının olduğunu dikkat çeken Posco CEO'su Chung Joon-Yang ise, "Üretim kapasitesinin Doğu Avrupa, Orta Doğu, Bağımsız devletler topluluğu gibi komşu ülkelerin taleplerine yanıt verecek nitelikte. 2014 yılı itibarıyla Türkiye ve komşu ülkelerin paslanmaz çelik talebi toplam 800 bin tonu aşması bekleniyor. 2010 yılı Kasım ayında Güney Kore'de gerçekleşen G-20 toplantıları sırasında Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından düzenlenen bir toplantıda Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile görüştük ve yatırım kararı aldık. İlk günden bu yana tüm süreçte bizlerle olan herkese teşekkürü bir borç bilirim. Bu tören yalnızca Posco'nun büyümesi ve gelişmesi için değil iki ülkenin dostluk ilişkilerini arttırmada katkıda bulunacak" ifadesini kullandı.

Yassı paslanmaz tüketimi artacak

Kibar Holding Başkan Yardımcısı ve Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ise, "Ekonomide ülkemize katma değer sağlayacak en büyük girdilerimizden olan yassı çelik için ithal ikamesi olacak. İki ülke arasında ekonomik anlamda sinerji yaratacağına inanıyorum. Yeni teknolojiyi kullanacağız ve katma değeri yüksek ürünler üreteceğiz. 4.6 kilo gram olan kişi başı yassı paslanmaz tüketimimizi de bu sayede arttıracağız" dedi.

Yıllık 200 bin metrik ton üretim olacak

350 milyon dolar değerinden sıfırdan yatırımla 2013 yılının Nisan ayında Kocaeli'nde hizmete alınacak paslanmaz çelik soğuk haddeleme tesisi ilk etapta doğrudan ve dolaylı olarak bin kişiye istihdam sağlayacak. Tesiste yıllık 200 bin metrik ton üretim gerçekleştirilecek. Dünyanın üçüncü büyük üreticisi olan Posco'nun 36 üretim tesisinde 17 bin kişi istihdam ediyor. Şirketin yıllık üretim kapasitesi 2010 yılında 32.3 milyon metrik ton, varlıklarının satış geliri ise 27.9 milyar dolar.

Bu konularda ilginizi çekebilir