Primleri vaktinde ödeyenlere teşvik indirimi

Bakan Dinçer, işverenlerin çalışan sigorta primlerini vaktinde ödedikleri takdirde 5 puan indirim yapacaklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, işverenlerin çalışanlarını kayıt altına almasını, kaçak çalıştırmamasını isteyerek, "Mutlaka sosyal güvenlik primlerini ve genel sağlık sigortası ile ilgili primleri vaktinde ödesinler. Çünkü eğer vaktinde öderlerse, sosyal güvenlik primlerinde 5 puan indirim yapıyor ve böylece onlara bizim yüklediğimiz primlerin toplam maliyeti üzerinden yüzde 17 teşvik ediyoruz, yüzde 17 iade ediyoruz" dedi.

Dinçer, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı tarafından her sektörden çalışan ile çevre esnafını buluşturmak üzere ilki Ümraniye'deki İMES Organize Sanayi Sitesi içinde kurulan "Emek Kafe"nin açılışını gerçekleştirdi.

Ömer Dinçer, "Emek Kafeler, çalışanların sadece gelip çay içtiği, iletişim kurduğu, belki arkadaşlarıyla iş dışında görüşmek için fırsat bulduğu bir yer değil, aynı zamanda istihdamla, işçi hakları ve çalışma konularıyla ilgili haklarını öğrenme yeri olarak görülmelidir.

Burası işçilerin haklarını öğrenecekleri bir yer olmalıdır. Aynı zamanda çalışanların, ustaların, her emek sahibinin gelip sorunlarını anlatacağı bir merkez olarak da görülebilir" diye konuştu.

"Devlette, belediyede çalışırsam iş garantimiz var. Oraya bir yere kapağı attık mı bundan sonrası artık düşünülecek bir husus değil" düşüncesinin çok basit ve yüzeysel olduğunu vurgulayan Dinçer, devlette veya belediyelerde bile olsa artık "Ne iş olsa yaparım" diyenlere çok fazla ekmek olmadığını bildirdi.

Dinçer, iş bulmak için mesleki kabiliyet olması gerektiğini, bu amaçla da İŞKUR'un mesleki eğitim programlarına ağırlık verdiğini anımsattı.

Yüzde 17 teşvik

Ömer Dinçer, meslek lisesinde okuyanlar ile İŞKUR'dan eğitim alanların staj döneminde sağlık sigortası primlerini devletin ödediğini, çalışmaya başlamaları durumunda ise meslek lisesi mezunlarının 2 yıl, İŞKUR'dan eğitim alanların 6 ay süreyle sosyal güvenlik primlerinin işveren payını yine devletin ödediğini belirtti. Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşverenlerimiz kim olursa olsun çalıştırdıklarını kayıt altına alsınlar, kaçak çalıştırmasınlar. Mutlaka sosyal güvenlik primlerini ve genel sağlık sigortası ile ilgili primleri vaktinde ödesinler. Çünkü eğer vaktinde öderlerse, sosyal güvenlik primlerinde 5 puan indirim yapıyor ve böylece onlara bizim yüklediğimiz primlerin toplam maliyeti üzerinden yüzde 17 teşvik ediyoruz, yüzde 17 iade ediyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir