Promosyon, bir marka yatırımı, bir imajdır

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Zekeriya ACAR / Acar Group Yönetim Kurulu Başkanı

Adına, ister promosyon, ister hediye diyelim. Promosyon, en etkili iletişim ve en etkili tanıtım araçlarından biridir. Kendini tanıtmak, müşterisine verdiği değeri anlatmak isteyen firmaların, müşterilerine yılbaşı, bayram gibi önemli günlerde gönderdiği promosyon, hem yıl boyunca firmanın reklamı olurken, hem de müşteri memnuniyetini arttıracaktır.  Özellikle, kriz dönemleri, firmanın en çok müşterisine ihtiyacı olduğu dönemdir. Bu dönemde, müşteri ile iyi iletişim kurabilmek adına yapılan promosyon çalışmaları, müşteri gözünde firmanın ve markanın değerini arttıracaktır. Özetle promosyon, bir marka yatırımı, bir imajdır.

 Satış ve pazarlama uzmanlarına göre;  firmaların yaptığı bu tür çalışmalar; bir yandan marka değerini arttırırken, diğer taraftan müşteri tarafında, olumlu bir imaj bırakmaktadır. Özellikle, uluslararası firmalar, promosyonun çok önemli ve etkin bir iletişim aracı olduğunun farkındadır. Dünya devi olan çok uluslu şirketler, yaptıkları her işte, müşteri memnuniyetini ve paralelinde müşteri devamlılığını sağlamayı hedefledikleri için promosyona yönelik çalışmalarını arttırarak sürdürmektedir. Hem hatırlamak, hem hatırlanmak, aslında her iki tarafa da, çok büyük bir haz ve mutluluk vermektedir. Son yıllarda, Müşteri Memnuniyeti - CRM kavramı, iş hayatının en önemli unsurlarından biri olmuştur. Herkes, müşteri odaklı çalışmayı benimseyerek, müşteri memnuniyetini ve paralelinde müşteri devamlılığını gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Müşteriye, değer verildiğini hissettirebilmenin en güzel yollarından biri, özel günlerde hediye ve promosyon ile hatırlandığını göstermektir.

En etkili promosyon, 'ajanda'dır 

Değişim ve gelişim her sektörde olduğu gibi bu sektörde de gerçekleşmiş ve promosyonda da sınırlar kalkmıştır. Geçmiş yıllarda, ajanda, anahtarlık, duvar saati, çakmak gibi ürünler yoğun tercih edilen promosyon ürünleri olurken, günümüzde tekstilden arabaya, konuttan tatile kadar çok geniş bir ürün yelpazesine yayılmıştır. Ancak hiçbir promosyon, "ajanda" kadar, uzun süreli, etkili ve kullanılabilir bir iletişim aracı olmamıştır. Müşterilerine ve hedef kitlesine ajanda gönderen şirket; hem ajanda içerisinde reklamını yaparken, hem de müşterisi tarafından 1 yıl boyunca hatırlanmayı sağlayacaktır. Bu nedenle, promosyon veya hediye denilince, ilk akla gelen ürünlerin başında, 'ajanda' gelir. Ajanda içerisindeki yazılı ve görsel bilgiler, 12 ay boyunca firmanın reklamını yaparak, firmayı güncel kılmaktadır. Dünya geneline baktığımızda, promosyon ve hediyelik eşya vermeyen ülke yok gibidir. Hatta global krizlerde bile, büyük firmalar, promosyona yönelik bütçelerini azaltmak yerine, daha da arttırmaktadır. Bir firmanın ayakta kalmasını sağlayan unsur müşterileri olduğuna göre; müşteri memnuniyeti ve müşteri devamlılığı, firmanın krizlerden yara almadan çıkmasını ve dolayısıyla büyümesini sağlayacaktır.