”Provokatif tavırlardan kaçınılmalı”

Atalay, "demokratik açılım"la ilgili çalışmanın, "devlet projesi ve muhatabın millet olduğunu" belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "demokratik açılım"la ilgili çalışmanın, "devlet projesi ve muhatabın millet olduğunu" belirterek, "Herkes bu süreçle ilgili önleyici, provokatif düşünce ve tavırlardan kaçınmalı" dedi.

Beşir Atalay, "demokratik açılım" çalışmaları kapsamında Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüştü.

Atalay, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, görüşmeden çok faydalandıklarını belirterek, Kurtulmuş'un, konuya ilişkin görüşlerini içeren dosya verdiğini söyledi. Atalay, "Sayın Genel Başkan, gerçekten bu konuya özel bir önem veriyor. Saadet Partisi'nin yaklaşımlarını öyle gördüm. Bundan sonraki çalışmalarda desteklerini almayı umuyorum" dedi.

Yaptığı görüşmelerin, çalışmayı zenginleştirdiğini ve yeni boyutlar kazandırdığını belirten Atalay, hedeflerinin de bu olduğunu kaydetti.

Atalay, hafta sonuna kadar görüşmelerin büyük oranda tamamlanmış olacağını ifade ederek, çalışmanın,devletin bir projesi olduğunu belirtti.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bir başka gazetecinin, "Öcalan'ın yol haritasına ilişkin basına yansıyan haberler var. Sizin görüşleriniz nedir?" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Ben en başta söyledim. Sizler sordunuz. Daha ilk basın toplantımızda bunu açıkladım. Bu devletin bir çalışmasıdır, Türkiye Cumhuriyeti'nin. Muhatap millettir. Biz kendi çalışmamızı ve sürecimizi yürütüyoruz. Ama en başta da söyledim, bu süreç hassasiyetler taşır. Herkes bu süreçle ilgili önleyici, provokatif düşünce ve tavırlardan kaçınmalı. O çalışmalar, söylenenler doğru mu, yanlış mı, nerelerden kaynaklanıyor, bir şey söylemiyorum. Onu bilemiyorum şu anda, ama benim söyleyeceğim budur, bu konuda. Biz kendi çalışmamızı yürütüyoruz. Muhatabımız da bizim millettir. Bu devletin bir projesidir ve kendi rayında yürütmektedir."

"Yer isimlerine dair özel bir çalışma yok"

Beşir Atalay, "DTP'nin yeterli hassasiyeti göstermediğini düşünüyor musunuz?" sorusuna karşılık, "O konuda şimdi değerlendirme yapmıyorum. Herkesi hassasiyete davet ediyorum" dedi.

Atalay, değişen yer adlarıyla ilgili bir soru üzerine de, bu tür çalışmaların zaten her zaman olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"İlla bu, şu veya bu dilde yer ismi olarak değil, bir mahallenin, bir köyün ismi değişir. Yerelden bu talep gelir ve İçişleri Bakanlığı olarak biz bunu onaylar, göndeririz. Yani bu her zaman olan bir şey. Köylerle ilgili diyorum. Bu süreç içinde, şu sıralarda bu manada bir teklif gelmedi doğrusu. Bu çalışmalar hiç yokken de yer ismi değişiklikleriyle ilgili hiçbir şey gündemde yokken de, normal zamanlarda, iller, ilçeler çalışma yaparlar. 'Buranın ismini şöyle yapmak istiyoruz' derler, yazarlar İçişleri Bakanlığına. Biz bunu değerlendiririz, onaylar, göndeririz. Bundan sonra da böyle olur. Bunun için çok özel, toplu falan bir çalışma söz konusu değil."

Kurtulmuş: Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlardan biri

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş da, Bakan Atalay'ın ardından yaptığı açıklamada, ziyarette İçişleri Bakanı Atalay'a titiz bir çalışma sonucu hazırladıkları "Barış ve Kardeşlik İçin Gönüllü Birliktelik" adını verdikleri projeyi takdim ettiklerini söyledi.

Bundan sonraki süreçlerde de Saadet Partisi olarak konunun çözümüne ilişkin her türlü görüşlerini milletle ve ilgili kuruluşlarla paylaşacaklarını ifade eden Kurtulmuş, "Bu, Türkiye'nin son zamanlarda belki de bütün olarak karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlardan biridir. Bu sorunun Türkiye'nin gündemine oturmuş olması, hangi gerekçeyle olmuş olursa olsun, milletimizin büyük çoğunluğu tarafından dikkatle, ilgiyle takip edilmektedir. Binlerce insanın can kaybına neden olan, milyarlarca liralık hasara yol açan bu sorunun ortadan kaldırılması noktasında beklentiler oluşmuştur" dedi.