Putin: Türk liderliği konusunda fikrimi değiştirdim

Putin, Türk yönetimiyle ilgili görüşünün değiştiğini ifade ederek, Büyükelçi suikastının ilişkileri bozamayacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus uçağının düşürülmesinin arkasında Türk yönetiminin bulunduğu yönündeki görüşünün değiştiğini belirterek, Karlov suikastinin ilişkileri bozamayacağı mesajı verdi.

Vladimir Putin, yaptığı geleneksel yıl sonu konuşmasında, önemli açıklamalarda bulundu. 

Rus Büyükelçi Andrey Karlov suikastinin, Türkiye-Rusya ilişkilerini zedelemeye yönelik bir girişim olduğunu belirten Putin, "Rus uçağının düşürülmesinden sonra bu emri verenlerin amacının Rusya-Türkiye ilişkilerini bozmak olduğu yönündeki açıklamalara şüpheyle bakıyordum. Fakat artık buna ikna olmaya başladım. Rus uçağını düşürme emrinin arkasında Türk liderliğinin olduğu konusunda fikrimi değiştiriyorum. Karlov'un öldürülmesi Rusya-Türkiye ilişkilerine zarar vermeyecek" şeklinde konuştu.

Türkiye ve Esad yönetimi anlaştı

Moskova'da yapılan üçlü görüşmeyi de değerlendiren Putin, "Rusya, Türkiye ve İran Halep'te önemli rol oynadılar. Üç ülke ve Esad'ın iyi niyeti olmasaydı Halep tahliyesi gerçekleşmezdi. Bir sonraki adım tüm Suriye'de ateşkes anlaşması. Esad yönetimi ve Türkiye, Suriye için Astana'da görüşmeler yapılması konuşunda anlaştı" dedi.

Enflasyon yüzde 5,5'e ulaştı

Vladimir Rus ekonomisinin bu yıl yüzde 0,5-0,6 aralığında büyüdüğünü, aynı dönemde enflasyonun yüzde 5,5'e ulaştığını tahmin ettiğini ifade etti.

Putin, ekonomide daralmanın yavaşlamakta olduğunu, sermaye çıkşının azaldığını ve reel ücretlerin artmakta olduğunu belirterek Rus ekonomisinin iyileşmekte olduğunu belirtti.

Bu yıl bütçe açığının GSYH'nın yüzde 3,7'si seviyesinde oluşacağını öngördüklerini ve bunun kabul edilebilir olduğunu ifade eden Putin, net sermaye çıkışının ise 17 milyar dolar olacağını tahmin ettiklerini vurguladı.