"PYD Menbiç'ten ya çekilecek ya da çekilecek"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, PKK ve PYD'nin Suriye'nin Menbiç kentinden "ya çekileceğini ya da çekileceğini" belirterek, bunun bir alternatifi olmadığını ve Türkiye'nin bu konuda kararlılığının net olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, dış politikadaki gelişmelere ilişkin düzenlediği basın toplantısında ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Türkiye ziyareti sırasında üç çalışma grubu kurulması yönünde karar alındığını ve Suriye ile ilgili konuların ele alınacağı çalışma grubunda Menbiç konusunun iki ülke tarafından değerlendirileceğini belirtti. Ankara, ABD'nin bu yönde verdiği sözleri hatırlatarak PYD/YPG'nin Menbiç'ten çekilmesini aksi takdirde Menbiç'e de düzenlenebileceğini belirtiyor.

"ABD'den özellikle Menbiç konusunda somut adımlar bekliyoruz. PKK ve PYD ya çekilecek ya çekilecek , bunun alternatifi sözkonusu değil" diyen Aksoy, "Bu konuda kararlıyız, bu çalışma grupları en kısa sürede çalışmaya başlayacak ve en kısa sürede somut adımların atılması sağlanacak" dedi.

ABD ile üç çalışma grubunun kurulmasına karar verildiğini, ilkinin "FETÖ" ve konsolosluk işleri, ikinci çalışma gurubunda Suriye bağlamında Menbiç'e ilişkin ABD'nin taahhüdünün nasıl yerine getirileceğini ve üçüncü çalışma gurubunda PKK ile mücadele konusunun ele alınacağını belirten Aksoy sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çalışma gruplarını biz kesinlikle bir oyalama olarak görmüyoruz. Belirli bir takvim içinde sonuç alınmasını istiyoruz. ABD ile aramızda bir güven bunalımı yaşanıyor. Bu güvenin yeniden tesisi için ilişkilere bir şans vermiş bulunuyoruz...Ama bunun somut adımlarla desteklenmesini bekliyoruz... Çalışma gruplarının ilk toplantılarının Mart ayı ortasından önce yapılması planlanıyor." Aksoy, "Komisyon çalışmalarının dışişleri bakanlarının katılımıyla Washington veya Ankara'da başlatılmasının yararlı olabileceği düşünüldü fakat henüz karara bağlanmadı. Bunun zamanlaması konusunda da ABD ile görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.

Aksoy, Suriye krizinin çözümü için gündeme gelen Astana süreci kapsamında garantör ülkeler olan Türkiye, İran ve Rusya'nın ilki Soçi'de yapılan ve ikincisi İstanbul'da yapılmasına karar verilen liderler zirvesinin Nisan ayı başında yapılabileceğini de belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir