"13 Eylül'de kıyamet kopmayacak"

BDP Genel Başkanı Demirtaş, referandumdan sonra Türkiye'nin, Kürt sorunu ve barış meselesiyle tekrar yüz yüze kalacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 13 Eylülde, referandumda 'evet' de 'hayır' da çıksa kıyametin kopmayacağını, hayatın devam edeceğini, ancak Türkiye'nin, Kürt sorunu ve barış meselesiyle tekrar yüz yüze kalacağını ileri sürdü.

Demirtaş, Sümerpark Resepsiyon Salonunda düzenlenen basın toplantısında, ilk günden bu yana tutarlı ve kararlı bir şekilde boykot kampanyası yürüttüklerini, daha ileri bir demokrasi ve yeni bir Anayasa talep eden tek parti olduklarını belirtti.

Seçim barajının sadece BDP değil, bütün Türkiye'yi ilgilendirdiğini, hükümet tarafından bu konunun tartışma konusu bile yapılmadığını kaydeden Demirtaş, yeni bir Anayasa ısrarı ve talebinden vazgeçmeyeceklerini, Türkiye'nin yeni bir Anayasa'ya ihtiyacının bulunduğunu kaydetti.

Boykot cephesiyle yeni bir Anayasa isteyenler cephesini oluşturduklarını, yeni bir Anayasa'nın Türkiye'yi demokrasiye kavuşturacağı inancını açığa çıkardıklarını öne süren Demirtaş, referandumda "evet" de "hayır" da çıksa yeni bir anayasa yapmanın kaçınılmaz olacağını söyledi.

"3. oy boykottur"

Diyarbakır'da 5 Eylülde miting düzenleyeceklerini, son mitinglerini de Bingöl'de yapacaklarını bildiren Demirtaş, boykot tavrının Türkiye'nin geleceğini değiştirecek ve demokrasiye evriltecek en önemli güç olduğunu savundu.

Referandumda her siyasi partinin özgürce düşüncesini sandığa yansıtacağını ifade eden Demirtaş, şöyle dedi:

"Fakat sandığa gitmemek de özgürce bir irade beyanıdır. Nasıl ki 'evet' ve 'hayır' kullananlar özgürce irade beyanında bulunuyorsa, boykot da özgür iradenin sandığa gitmeme şeklindeki tezahürüdür. Bu da özgür bir tutum ve tercihtir. Referandumda kullanılan oy çeşidi 2 değil, 3'tür. 3. oy da boykottur. Boykot kararı bizim için kesin bir karardır. 12 Eylül günü zihniyetleri boykot edeceğiz. Hükümetin atacağı her hangi bir adım ya da söyleyeceği herhangi bir şey BDP'nin tavrını değiştirmez. Zaten hükümetin de böylesi bir niyetinin olmadığı 6 aydır ortadadır. BDP bu ilkeli duruşundan taviz vermeden net bir duruşla boykota gidecektir. Bulunduğumuz her yerde referandumun demokratik sınırlar içerisinde ve atmosferinde geçmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz, göstermeye devam edeceğiz. 12 Eylül gününü en güçlü sonucu alacağımıza inanıyoruz."

Türkiye'nin referanduma kilitlendiği bir dönemde, barışın da konuşulması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, "Çünkü 13 Eylülde 'evet' de 'hayır' da çıksa Türkiye'de kıyamet kopmayacak, hayat devam edecek. Türkiye temel sorunu olan Kürt sorunu ve barış meselesiyle tekrar yüz yüze kalacak" diye konuştu. Demirtaş, Türkiye'nin iç ve toplumsal barışının referandumdan daha önemli olduğunu kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir