"2010 ile ilgili büyüme tahminimizi revize edeceğiz"

Bakan Babacan, "Yüzde 3,5'ten daha yüksek bir tahmin ortaya koyacağız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı  Ali Babacan, "2010 ile ilgili büyüme tahminimizi revize edeceğiz, yüzde 3,5'ten daha yüksek bir tahmin ortaya koyacağız" dedi.
Babacan, Kanal 24 televizyonunda katıldığı bir programda soruları yanıtladı. OVP'nin yeni mali kuralı da dikkate alan bir program olacağını belirten Babacan, mali kural yasası çıktıktan sonra da programı güncelleyeceklerini bildirdi.
Programda 2010, 2011 ve 2012 yılı için bir değişiklik olmayacağını, 2010 ile ilgili büyüme tahminini revize edeceklerini bildiren Babacan, "Geçen sene yüzde 3,5 demiştik, biraz daha yüksek bir rakam olacak. Hükümet olarak biz, '2010'da şu gün şu kadar büyümeyi tahmin ediyoruz' henüz demedik. Etrafta uçuşan rakamlar var. Ama hükümet olarak deklere ettiğimiz bir şey yok. Ama 3,5'ten daha yukarı bir şey olacak, ona paralel olarak belki ufak tefek revizyonlar olabilir ama gidişatta, ana hattımızda kesinlikle değişiklik olmaz" dedi.
Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye ekonomisinin geçen senenin son çeyreği ile bu senenin ilk çeyreğindeki büyüme dinamiğinin özel sektör harcaması ve yatırımı olduğunu belirtti.
Türkiye'nin bu büyüme rakamıyla (yüzde 11,7) hala kriz öncesine dönemediğini ifade eden Babacan, şunları kaydetti:
"Krizde bir dibe vurduk, o dipten kriz öncesi seviyeye yükselmiş değiliz. Ama dipten hızlı çıkıyoruz. Geçen senenin aynı döneminde yüzde 14,5 daralma var, bu noktadan tekrar 11,7'ye büyümüş durumda. Onun ötesine henüz çıkmış değiliz. Burada dengeli bir değerlendirme yapmak lazım. Krizden pek çok ülkeye göre çok daha hızlı çıkıyoruz. Ama henüz kriz öncesi seviyeye dönmüş değiliz. O seviyeye ne zaman döneceğiz, muhtemelen bu senenin sonuna doğru kriz öncesine döneriz. 
Büyüme bundan sonra da devam eder ama bu kadar yüksek rakamlar olmaz. Türkiye'nin çıkışı devam eder."
G20 Zirvesi
Babacan, kendisinin de yer aldığı G20 Zirvesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında gerçekleştirilen görüşmeye yönelik soru üzerine, son bir kaç ay içinde İran, Türkiye-İsrail ilişkileri gibi önemli gelişmeler yaşandığını, tüm bunların karşılıklı görüşülmesinin çok faydalı olduğunu söyledi.
Bakan Babacan, "Özellikle terörle mücadelede, Amerikan yönetiminin duruşu sağlam görünüyor. Pratik sonuçlarını da almamız lazım artık bu işin o yönü var ama oradaki kararlılıkta herhangi bir gevşeme biz görmedik. Ama bundan sonraki dönemde uygulamanın daha ön plana çıkması gerekiyor" diye konuştu.
Babacan, G20 Zirvesini değerlendirirken de "küresel ekonomiyle ilgili önemli bir dönemeçten geçilmekte olduğunu" belirterek, küresel ekonomide yavaş yavaş büyümenin görülmeye başlandığını, ancak bunun olağanüstü tedbirlerle sağlandığını anlattı.
Olağanüstü tedbirler çekildiğinde büyümenin devam etmesinin mümkün olmadığını dile getiren Babacan, durumu "yoğun bakımda yatan bir hastaya" benzetti. Babacan, "İlk durumuna göre biraz düzelme var. Ama hala cihazlara, olağanüstü tedbirlere bağlı. İyileşme var, toparlanma var diyoruz ama bu yoğun bakımdaki hastanın toparlanması yoksa normal odasına geçmesi, taburcu edilmesi kesinlikle söz konusu değil" diye konuştu.
Babacan, mücadele için bütün imkanların kullanıldığını, bunun da yarattığı maliyet nedeniyle çok uzun süre devam ettirilemeyeceğini belirterek, ülkelerin tedbirlere yoğunlaştığını, her ülkenin aşağı yukarı bir mali sıkılaştırma programına girdiğini anlattı.
Bu konularda ilginizi çekebilir