"21. yüzyıl Pasifik yüzyılı olacak"

Hisarcıklıoğlu, son 10 yıllık dönemde dünya ticaret ekseninin Atlantik'ten Pasifik'e kaydığını, son yaşanan krizden Doğu'nun fazla etkilenmediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyasının dinamizmini, Asya Pasifik ülkeleri ile paylaşmak ve bölgeyle olan ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini kaydetti.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, düzenlenen çalışma yemeğinde, Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI) Başkanı Harvey Chang ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi.

Hisarcıklıoğlu, son 10 yıllık dönemde dünya ticaretinin ekseninin Atlantik'ten, Pasifik'e kaydığını belirterek, son yaşanan krizden, Batı ülkeleri büyük zarar görürken, Doğu'nun fazla etkilendiğinin söylenemeyeceğini ifade etti.

21. yüzyılın bir "Pasifik Yüzyılı" olacağı konusunda kriz sonrası herkesin mutabık olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, dünya ticareti içinde Pasifik ülkelerinin en büyük paya sahip olacağını da söyledi.

Hisarcıklıoğlu, günümüzde, her türlü ürünün üretildiği bu bölgenin, 3 milyarın üzerinde tüketicisi ile büyük pazar niteliği taşıdığına dikkat çekerek, bölgedeki ülkelerin, büyük miktarda yatırım çekmesinin yanı sıra, yatırım da ihraç ettiğini anlattı.

"CASSI  Orta Asya'ya önem veriyor"

CASSI Başkanı Harvey Chang ise konuşmasında, CASSI'nin bölgesel bir platform olduğunu belirterek, bu bölgesel platformun amacının ticareti karşılıklı olarak geliştirilmesini gerçekleştirmek olduğunu söyledi.

Türkiye'nin CASSI'ye katılan en yeni üyeler arasında yer aldığını kaydeden Chang, "Bu bizim için gerçekten çok önemli. CASSI ilk kurulduğu yıllarda faaliyetleri daha çok Güneydoğu Asya üzerinde odaklandı. Ancak şimdi CASSI bu faaliyet alanlarını genişletmekte ve Orta Asya'ya önem vermektedir.

Bu bağlamda bağlarımız Orta Asya ülkeleri ile de güçlendi. Umuyoruz ki, bugün ziyaretimizle beraber CASSI'nin TOBB ile olan ilişkisi de çok daha güçlü bir zemine oturur."

Bu konularda ilginizi çekebilir