"AB fonlarıyla ilgili inceleme devam ediyor"

AB fonlarının Türkiye'de 2013'te nasıl kullanıldığına dair inceleme devam ettiğini ve sonuçlarının kamoyuna açıklanacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Avrupa Birliği Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, Türkiye'deki Ulusal Ajans'ın AB fonlarını 2013 yılında nasıl kullandırdığı konusunda Avrupa Komisyonu tarafından yapılan bir incelemenin  devam ettiğini belirtirken, aday ve üye her ülke için her yıl yapılan bu incelemenin sonuçlarının kamuoyuna açıklanacağını söyledi.

Basında yer alan haberlerde, Avrupa Komisyonu'nun, yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine başlattığı soruşturmanın ardından AB bakanlığı görevinden istifa eden Egemen Bağış döneminde AB fonlarının nasıl kullanıldığına dair soruşturma başlattığı belirtilmişti.

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, "AB Komisyonu sadece Türkiye'de değil, tüm ülkelerdeki ulusal ajansların AB fonlarını nasıl kullandığını, üye ülkeler dahil, her sene denetler. 2012 yılı sonu itibariyle daha önceki denetim bitmiş ve Türkiye, Ulusal Ajans aracılığıyla kullanılan fonları kullandırmadaki şeffaflığı ve proje üretkenliği bakımından örnek gösterilmiştir. 2013 yılı için de bu inceleme devam etmektedir" dedi.

Ulusal Ajans'ta görev yapan bir kişinin görevinden ayrılırken bir şikayet dilekçesi yazdığını belirten Çavuşoğlu, bunun üzerine konuyla ilgili ilk soruşturma talimatını Bağış'ın verdiğini belirtti ve  Hazine Müsteşarlığı ile Sayıştay'ın da konuyla ilgili denetimler yaptığını söyledi.

Çavuşoğlu, "AB Komisyonu da bu denetimi yaparken bu şikayet dilekçesini dikkate alarak yapmaktadır. Şu anda incelemeler devam etmektedir, inceleme bittikten sonra böyle bir şey var mı yok mu o zaman ortaya çıkacaktır" dedi.

Türkiye'nin yine örnek ülke olarak gösterileceğine inandıklarını belirten Çavuşoğlu, AB Komisyonu incelemesi tamamlandıktan sonra sonuçların kamuoyu ile paylaşılacağını da belirtti.