"AB Türkiye'ye sırtını dönmeyecek kadar akıllı olmalı"

TÜSİAD Başkanı Boyner ve TİSK YKB Kudatgobilik BusinessEurope'ın Başkanlar Konseyi toplantısında Türkiye'yi temsil ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, "Türkiye'nin katılım müzakerelerini çeşitli siyasi engellemeler nedeniyle 'sözde' yürüten AB'nin Türkiye'ye sırtını dönmeyecek kadar akıllı olduğuna inandığını" söyledi.

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'le birlikte Türkiye'yi, Avrupa iş dünyasının çatı örgütü BusinessEurope'ın Başkanlar Konseyi toplantısında temsil eden Kudatgobilik, "Avrupa ekonomisine hakim ruhu da yansıtan bu bulutlu Brüksel gününde sizlere ülkemin ekonomik dinamizminden bir parça günışığı sunmak istiyorum" diyerek başladığı konuşmasında, Türkiye ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10,2 büyüdüğünü hatırlattı.

Yunanistan'ın ardından AB'yle ortaklık anlaşması imzalayan ikinci ülke olan Türkiye'nin, katılım müzakerelerinin başlamasının ardından geçen 5 yılda toplam 35 fasıldan 13'ünü açabildiğini ve bugün itibariyle "çeşitli siyasi engellemeler nedeniyle bloke olmayan sadece 3 başlığın kaldığı adeta bir sözde katılım müzakeresi süreci yaşadığını" belirten Kudatgobilik, şöyle dedi:

"Buna rağmen biz hala, Avrupa'nın Türkiyeye sırtını dönmeyecek kadar akıllı olduğuna inanıyoruz. Türkiye'nin AB üyeliği sadece ekonomik açıdan değil, Avrupa'nın daha güçlü olmaya mecbur olduğu bir dünyada siyasi açıdan da büyük değer ifade ediyor. Bizler, Türk işveren ve sanayicileri olarak ülkemizin AB'ye katılmasının çok açık bir kazan-kazan durumu olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla artık Avrupa'nın silkinmesi, sonu gelmez tartışmaları arkada bırakması ve bunların yerine kökten değişen dünyadaki zor geleceğine hazırlanmaya odaklanması gerekiyor."

TÜSİAD Başkanı Buyner

BusinessEurope Başkanlar Konseyi'nde söz alarak Türk özel sektörünü temsilen katıldığı G20 Seul iş dünyası zirvesiyle ilgili gözlemlerini aktaran TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ise önümüzdeki Fransa'nın G20 başkanlığı döneminde, G20'nin iş dünyası boyutu olan B20'nin kurumsal olarak güçlenmesi, Avrupa özel sektörünün sesinin daha güçlü çıkması ve uluslararası mali sitemin daha saydam ve etkin işlemesi için somut önerilerin acilen masaya konması gerektiğini vurguladı.

Bu arada Boyner, Almanya, İtalya, İngiltere, Hollanda, İsveç, Avusturya ve İspanya iş dünyası temsilcileriyle yaptığı ikili görüşmelerde, bu ülkelerle önümüzdeki yıl planlanan ortak etkinlikleri kararlaştırdı. Boyner ve muhatapları, ikili ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesi ve Türkiye'nin AB üyelik sürecini hızlandırmayı amaçlayan yeni girişimler üzerinde de mutabık kaldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir