"Ahkam kesmeyi bırakın yurt dışına açılın"

Bakan Çağlayan, Türk işadamlarına "oturduğu yerde ahkam kesmeyi bırakıp, yurt dışı pazarlama açılmaları" tavsiyesinde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Japon Toshiba firmasının, Sinop'ta yapılacak ikinci nükleer santralin yapımına talip olduğunu bildirdi. Çağlayan, Türk işadamlarına da "oturduğu yerde ahkam kesmeyi bırakıp, yurt dışı pazarlama açılmaları" tavsiyesinde bulundu.

Çağlayan, Hong Kong, Çin ve Japonya'yı kapsayan Uzakdoğu gezisinin son durağı olan Japonya'daki temaslarına başladı.

İlk olarak Toshiba Corporation yöneticileriyle bir araya gelen Çağlayan, ardından Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Akihiro Ohata'yı ziyaret ederek, bir süre görüştü. Bakan Çağlayan, daha sonra da Japon Prensi Tomohito Mikasa tarafından kabul edildi.

Japon İş Federasyonunu da ziyaret eden Çağlayan, Başkan Sadao Umedo ve işadamlarıyla düzenlenen toplantıda konuştu. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin de hazır bulunduğu toplantıda, Bakanlığı döneminde 18 ayda 67'inci dış teması Japonya ile gerçekleştirdiklerini ve bu süreçte 452 bin kilometre yol katettiklerini söyleyen Çağlayan, "Dünyanın çevresini 11 kezden fazla dolaştım. Artık dünya yetmiyor, aya gittim, aydan geri dönüyorum" dedi.

Japon işadamlarını Türkiye'de yatırıma çağıran ve Türkiye'ye yatırımın Londra'ya yapılan yatırım anlamına geldiğini kaydeden Çağlayan, bunu bir siyasetçi değil, sanayici olarak ifade ettiğini dile getirdi. Bakan Çağlayan, "Biz, sizlerle birlikte olmak istiyoruz. Birçoğunuz dünya firmalarının sahibi. Türkiye'ye yatırım konusunda cimri davranmışsınız, oysa yatırımda en doğru liman, en doğru adres Türkiye'dir. Ben, sizin yerinizde olsam hiç durmam, hemen gider Türkiye'de yatırım yaparım. Gelin güçlerimizi birleştirelim. Bugün müteahhitlik firmalarımız Doha'da, Dubai'de, Marmaray'da ortak çalışıyor. Bundan sonra işbirliği alanlarımızı artıralım" diye konuştu.

Küresel krizin dünya ticaretinde küçülmeye neden olduğuna dikkati çeken Çağlayan, "Depreme çok alışıksınız, biz de depremler yaşadık. Ama küresel kriz, depremlerden daha büyük hasar verdi" dedi.

"Nükleer santrale ilgi çok"

Bakan Çağlayan, Tokyo'daki ilk gün temaslarının ardından gazetecilere de bir değerlendirme yaptı.

Ziyareti kapsamında ilk olarak Toshiba Üst Yöneticisi (CEO) Norio Sasaki ve Başkan Yardımcısı Yasuharu Igarashi ile görüştüğünü anlatan Çağlayan, Toshiba'nın nükleer santralle ilgilendiğini söyledi.

Toshiba'nın Sinop'ta inşa edilecek ikinci nükleer santralin yanı sıra nükleer enerji güvenliğiyle ilgili talebinin olduğunu belirten Çağlayan, şöyle devam etti:

"Türkiye, nükleer santral konusunda çok zaman kaybetti. İlk nükleer santral işimizi Ruslarla başlattık. Bu, Türkiye için son derece hayırlı bir iş olmuştur. İkinci nükleer santralle pek çok firma yakından ilgileniyor. Uzakdoğu ziyaretinden önce biliyorsunuz ABD ve Kanada'daydım. Gittiğim her yerde işadamları, benimle nükleer santralle ilgili görüşmeler yaptılar. Amerika'da, Kanada'da, Çin'de işadamları bu yönde görüşmelerde bulundular. Sadece Japonlar değil, Amerikan, Kanada, Çin ve Hong Kong firmaları da nükleer santralle çok ilgililer. Bu konuda teklif vermek istiyorlar. Toshiba yöneticileri de, nükleer santral işine girmek istediklerini bana ifade ettiler.

Türkiye, eski Türkiye değil. Ne alacağını, ne vereceğini bilen bir hükümete sahip. Son derece şeffaf, iyi bir rekabet ortamı içinde, bu işte, en güvenli, en teknik manada ve en ucuza yapacak birileri tercih edilecektir. Türkiye'nin bu konuda ne istediğini bilen bir yapısı var. Dışarıdan dikte edilen şekilde değil, kendisinin bu konudaki çalışmalarına göre karar verilecek. Zaten bu konuda her türlü hazırlık gerçekleştirilmiş vaziyette.

ABD'de benimle görüşen bazı firmalar, en ucuz maliyet ve güvenirlik konusunda danışmanlık hizmeti verebileceklerini söylediler. Bunlar 5'er bin megavatlık tesisler. Türkiye'yi maalesef geçmişte gaza boğduk. Doğalgaza boğduk. Türkiye, geçmişte enerji politikalarını iyi yürütemedi. Biz, bugün enerjimizi çeşitlendiriyoruz. Hidroelektrik, rüzgar, termik ve güneş enerjisi kaynaklarını devreye sokmaya çalışıyoruz."

2023'de dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girmek istediklerini yineleyen Çağlayan, gelişmişliğin en önemli göstergesinin enerji olduğunu vurguladı. Bakan Çağlayan, enerjinin de gelişime paralel gitmesi gerektiğini, bunun da yerli kaynaklarla karşılanmasının en uygun çözümü oluşturacağını ifade etti.

"Ön yargılı bir milletiz"

Bakan Çağlayan, Türkiye olarak Japonya'yı fazla ihmal ettiklerini de vurgulayarak, basın mensuplarına şunları söyledi:

"Biz, peşin hükümlü, fazla önyargılı ve kaderci bir milletiz. (Olmaz abi... Şurası şöyle, o da olmaz...)  Fal açarak, bir yere gitmeye çalışıyoruz. Falcılık sanayicinin işi olmamalı. Sanayici, ne fal açacak, ne boş şeylere inanacak. Burada Türkiye için büyük pazar var. Özellikle de gıda sektörü. Biz, burayı ihmal ediyoruz. İşadamları buraya yeterli desteği vermiyor. Oturduğumuz yerden ahkam kesmeyi seviyoruz. İşadamları bunu bırakmalı, oturduğu yerden ahkam kesmemeli. Fal açmaya da gerek yok, ahkam kesmeye de.

İstanbul'da Japon İş Konseyi var. Japonya 550 milyar dolar ithalat yaparken, bizim bu ülkeye ihracatımız 250 milyon dolarsa, ben bunun kabahatini Japonlarda ararsam hata yaparım."

Bu konularda ilginizi çekebilir