"Alzheimer hastalarına bakanların yarısı depresyona yakalanıyor"
KOÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pervin Kutluay İşeri, Alzheimer hastalarına bakan bireylerin % 50'sinden fazlasının depresyon hastalığına yakalandığını söyledi.
KOCAELİ - KOÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pervin Kutluay İşeri, Alzheimer hastalarına bakmak zorunda olan aile bireylerinin yüzde 50'sinden fazlasının depresyon hastalığına yakalandığını söyledi.
İşeri, yaptığı açıklamada alzheimerin çok sinsi ve yavaş gelişen bir hastalık olduğunu belirterek, bu hastalığın 65 yaşından sonra ortaya çıktığını kaydetti.
Hastalık belirtilerinin unutkanlık ve bunama olarak görüldüğünü dile getiren İşeri, hastalığı neyin tetiklediğinin ise tam olarak bilinmediğini ifade etti.
Alzheimer hastalarında odaları karıştırmak, kaybolmak, günlük yaşam aktivitelerini yerine getirememek, insanları iyi tanıyamıyor olmak ve bir problemle karşılaşldığında bunu çözememek gibi belirtilerin görüldüğüne dikkati çeken İşeri, zaman zaman şüpheciliğin de bunlara eşlik ettiğini dile getirdi.
"Yakınlarının yarısından çoğu depresyona yakalanıyor"
Alzheimer hastalarına bakan yakınlarının da sağlıklarının bozulduğunu vurgulayan İşeri, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Bu hastalara bakım verenler, herhangi bir hastaya bakım vermeyenlere göre yüzde 46 daha çok hekime gidiyor, yüzde 71'i daha fazla ilaç kullanıyorlar. Bu hastalara bakmak zorunda olan aile bireylerinin yüzde 50'sinden fazlası orta ve ciddi düzeyde depresyon hastalığına yakalanıyor. Hasta yakınlarının yarısından çoğu, hastalarına yatağa yatarken ya da yataktan kalkarken yardım ediyor. Yaklaşık üçte biri ise tuvalete gitme, banyo yapma, beslenme ve inkontinans kontrolünde yardım ediyorlar. Bakıma muhtaç olan hastalara bakan aile bireyleri ya da arkadaşlarında fiziksel, psikolojik, emosyonel, sosyal ve ekonomik problemler görülmektedir. Bu yük, hasta ile geçirilen süre uzadıkça artmaktadır."
"Yük arttıkça bakım kalitesi düşüyor"
Prof. Dr. İşeri, bakıcı yükünün artması, bakım kalitesinin düşmesine ve bakımevlerinde yatışın artmasına neden olduğunu belirterek, artan bakım süresinin de bakım verenlerin sosyal izolasyonu ve ilişkilerinin bozulmasına sebebiyet verdiğini vurguladı.
İşeri, TÜİK 2011 yılı verilerine göre, Türkiye'de 65 yaş üzeri nüfusun 5,4 milyon olduğunu ve bunlardan 400 bininin Alzheimer hastası olacağının düşünüldüğünü ifade ederek, Türkiye'de hastalar için çok sayıda bakım merkezlerinin kurulmasına rağmen, bunların yetersiz olduğunu söyledi.