"Anayasa değişikliğiyle ilgili kararım gecikmeyecek"

Gül, Hakkari'deki çatışmalarla ilgili "Hiç bir devlet, teröre ne pahasına olursa olsun boyun eğmez, taviz vermez." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa değişikliğine ilişkin süreci hukukçularının yakından takip edip, değerlendirdiğini belirterek, "Benim kararımın çok gecikmeyeceğini tahmin ediyorum. Tabi ki yine biz gerekli değerlendirmeyi ve incelemeyi yapacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Sincan Organize Sanayi Bölgesi'nde iş adamlarıyla yaptığı toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Anayasa değişikliğiyle ilgili çalışmaların TBMM'de tamamlandığını anımsatarak, değerlendirmede bulunmasını" istemesi üzerine Gül, Anayasa değişikliğine ilişkin Meclis görüşmelerinin bugün sona erdiğini anımsattı.

Hukukçularının süreci yakından takip ettiğini ve her şeyi değerlendirdiğini ifade eden Gül, "Benim kararımın çok gecikmeyeceğini tahmin ediyorum. Tabi ki yine biz gerekli değerlendirmeyi ve incelemeyi yapacağız" diye konuştu.

"Türkiye toprakları üzerinde kimse kanunsuz iş yapamaz"

Cumhurbaşkanı Gül, "Hakkari'deki çatışmalar hakkında bilgi alıp almadığının" sorulması üzerine de sabah olaylar başladığında devamlı olarak bilgi aldığını ve bilgilendirildiğini söyledi.

Gül, bir gazetecinin, "Türk Ceza Kanunu'na pişmanlıkla ilgili düzenleme bulunduğunu anımsatarak, teröristlere bir çağrısı olup olmayacağını" sorması üzerine de şunları kaydetti:

"Silahla bir yere varmaları mümkün değildir, terörle bir yere varmaları asla mümkün değildir. Hiç bir devlet, teröre ne pahasına olursa olsun boyun eğmez, taviz vermez. Bunu herkesin bilmesi lazım. Ayrıca dünya konjonktürü, siyasi konjonktür onları geçmişte koruyanların da davranışlarını değiştirmek zorunda kalmaya zorlamıştır. Dolayısıyla başta komşularımız olmak üzere oralarda sığınmaları ve oralarda devam etmeleri mümkün değildir. Onun için eninde sonunda göreceklerdir, bunu anlayacaklardır. Onun için şimdiden tekrar çağrıda bulunuyorum, silahlarını bırakmalarını ve Türk adaletine teslim olmalarını burada bir kez daha bütün dünyaya ilan ediyorum."

Gül, "Türkiye toprakları üzerinde devletin güvenlik güçleri dışında hiç kimse silah taşıyamaz, kanunsuz iş yapamaz. Devletin gücü sonuna kadar bunlarla mücadele edecektir. Ne olursa olsun, sonuna kadar onlarla mücadele edilecektir, asla taviz verilmeyecektir" dedi.

"Bunlar çirkin şeyler"

Gül, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a ait olduğu iddia edilen görüntülerin internette yayınlanmasıyla ilgili soru üzerine, "Bunlar çirkin şeyler, siyasetçilere karşı kullanılan bu tip şeyler doğru değil. Siyasetçileri yıpratmaya yönelik bu tip şeyler zaman zaman oluyor. Bunlardan memnun değilim" diye konuştu.

Hakkari'deki çatışmalarda 2 askerin şehit olduğunun anımsatılması üzerine de Gül, "Maalesef yine 2 şehidimiz var. Acımız gerçekten büyük" şeklinde konuştu.

Şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı dileyen Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:

"Ateş nihayetinde bir yere düşünce orayı yakıyor. Annelerinin, babalarının, kardeşlerinin acısı çok daha farklı oluyor. Muhakkak ki hepimiz bu acıyı hissediyoruz. Hepsi vatan için, millet için canlarını, en kıymetli varlıklarını feda etmektedirler. Bu vesileyle bütün şehitlerimizi, gazilerimizi daima baş üstünde tutmamız gerektiğini, onlara sahip çıkmakta herhangi bir eksikliğin olmaması gerektiğini bir kez daha vurgulamak isterim.

Terörle mücadele içindeyiz, bahar ayları söz konusu olunca maalesef olaylar çoğalıyor. Teröristler adeta inlerinden çıkıyor ve onlar için bu mevsim faaliyet alanı haline dönüşüyor. Hiç kimseye fırsat verilmeyecektir, askerimiz, polisimiz, başta silahlı kuvvetlerimiz olmak üzere hiç kimseye fırsat vermeyecektir. Türkiye toprakları üzerinde devletin güvenlik güçleri dışında hiç kimse silah taşıyamaz, kanunsuz iş yapamaz. Devletin gücü sonuna kadar bunlarla mücadele edecektir. Ne olursa olsun, sonuna kadar onlarla mücadele edilecektir, asla taviz verilmeyecektir. Sonunda hepsi pişman olacaktır, ama acılar yaşandıktan sonra, bunu hepsinin görmesi gerekir."

Bu konularda ilginizi çekebilir