"Ankara artık bölgede taraf olmak istiyor"

Financial Times'da,"AKP'nin geleceğini, Erdoğan'ın Türkiye'nin dünyadaki yerini nasıl yeniden tanımladığı ve içerideki sorunlara ne tür çözümler getireceğinin belirleyeceği" belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA- İngiltere'de yayımlanan Financial Times (FT) gazetesi, "Mavi Marmara" olayını, "Ankara'nın artık bölgede taraf olma isteğinin göstergesi" olarak yorumladı.

Gazetenin bugünkü sayısıyla beraber yayımlanan Türkiye özel ekinde, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in Mayıs ayındaki Ankara ziyareti sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile el sıkışırken çekilen fotoğraflarına da yer verildi.

Türkiye'nin dünya siyaset sahnesindeki rolünün ele alındığı bir makaleye de yer verilen Türkiye ekinde, İsrail'in 31 Mayısta 9 Türk'ün hayatına mal olan Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısına da değinildi.

Gazetenin Ankara muhabiri Delphine Strauss'un kaleme aldığı makalede, "Mavi Marmara olayı, daha önce tarafsızlığı tercih eden Ankara'nın artık bölgede taraf olma isteğini gösterdi" denildi.

İsrail saldırısıyla aynı zamanda terör örgütünün İskenderun'daki saldırısında Türkiye'nin 6 verdiği hatırlatılan makalede, "31 Mayıs Pazartesi sabahı, silahlı saldırılarda 15 kişi öldü. Bunlardan dokuzu, Gazze'ye ablukayı kırmaya çalışan Mavi Marmara gemisindeki eylemcilerdi. Bu olay, dikkatleri İsrail'i sert bir şekilde kınayan ve ortak tepki çağrısında bulunan Türkiye'nin üzerine çekti" denildi.

Türkiye'de gelecek yıl genel seçim yapılmasının beklendiği kaydedilen makalede, "AK Parti'nin geleceğini, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin dünyadaki yerini nasıl yeniden tanımladığı kadar, içerideki sorunlara ne tür çözümler getireceğinin de belirleyeceği" yorumu yapıldı.

"Ankara taraf olmak istiyor"

Makalede, Türkiye'nin uluslararası arenada etkinliğini artırdığı, belirtilerek, "Mavi Marmara olayı, daha önce tarafsızlığı tercih eden Ankara'nın artık bölgede taraf olma isteğini gösterdi. Türkiye, bu olayla Gazze'ye ablukanın hafifletilmesine öncülük etti. Türkiye, İran ile varılan yakıt takası anlaşmasını dikkate almayan ABD'ye meydan okuyarak BM Güvenlik Konseyindeki oylamada, çekimser kalmak yerine Tahran'a yeni yaptırımlara 'Hayır' dedi" ifadeleri kullanıldı.

Gazetede, David Gardner imzasıyla "Türkiye'de güvenilir bir muhalefet umutlarının arttığına" ilişkin bir makaleye ve yine Gardner'ın kaleme aldığı "Türk dış politikasının uzun süreli hedefleri olduğuna, bu politikanın ideolojiden çok siyasi ve ekonomik istikrara dayandığına" ilişkin bir başka makaleye de yer verildi.

FT'nin Türkiye özel ekinde ayrıca Türkiye'de kayıt dışı ekonomiye karşı alınan önlemler, enerji yatırımları, gençlik, sanat ve reklamcılık gibi çeşitli konulara ilişkin yazılar yer aldı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir