"Ar-Ge teşviklerimizin dünyada eşi yok, ama bilinmiyor"

Bakan Çağlayan,Yatırım Destek Ajansı'nın iyi bir road show yapması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HOUSTON/ATLANTA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, araştırma-geliştirme (Ar-Ge) teşviklerinin dünyada eşi bulunmadığını bildirerek, "Ama bunu bilmiyorlar. İlk kez duymuş gibi görünüyorlar. Yatırım Destek Ajansı iyi bir road show yapmalı. Dört koldan tüm dünyaya duyurmamız lazım" dedi.

ABD'nin Teksas Eyaleti'nin en büyük şehri Houston'daki temaslarının ardından Georgia Eyaleti'nin Atlanta kentine geçerken uçakta basın mensuplarıyla sohbet toplantısı yapan Çağlayan, görüşmeleri konusunda bilgi verdi. Houston'da cirolarının toplamı 2 trilyon doları bulan Houston Ticaret Odası'nın Başkanı Jeff Moseley tarafından verilen akşam yemeğinde, ciroları toplamı 1 trilyon 256 milyar dolar olan şirketlerin temsilcileriyle bir araya geldiğini belirten Çağlayan, bu şirketlerin 1 milyon 15 bin çalışanı bulunduğunu kaydetti.

Exxon, Conoco Philips, Westlake Chemical, JP Morgan, General Elektric Oil and Gas, Port of Houston Authority, Schlumberger, Texas Medicam Center, Methodist International, AECOM, ForsterQuan, Greater Houston Patrnership, Euroil, BP, Houston Airport System, Shell, ORR Textile Co. Ltd., Mayor of Baton Rouge/Louisiana, Shaw Energy and Chemicals Group, Oklahoma Chamber of Commerce üst düzey yöneticilerinin katıldığı yemekten sonra 4 büyük şirketin yöneticileriyle özel görüşmeler yaptığını bildiren Bakan Çağlayan, şunları söyledi:

Dev şirketler Türkiye'de yatırım yapmak istiyor

AECOM Uluslararası Yönetim Bölümü Üst Yöneticisi Jim Thompson ve diğer yöneticileriyle görüştüm. Dünyanın en büyük müşavirlik firması. Sadece Libya'da 5 yılda 35 milyar dolarlık altyapı müşavirlik hizmeti yapmışlar. Gelin Türkiye'ye yatırım yapın dedim. Türkiye Müteahhitler Birliği, Müşavirler Mühendisler Birliği, İnşaat Malzemecileri Birliği ile görüşün. Onlar size konuları anlatsınlar, siz de istediklerinizi anlatın dedim. Bir ay içinde gelecekler. Sizin yapmış olduğunuz müşavirlik hizmetlerinde bizim Türk inşaat malzemelerine de yer verin dedim.

Westlake Chemical firması Başkanı ve Üst Yöneticisi Albert Chao ve Uluslararası Operasyonlar Başkan Yardımcısı David Lu ile görüşmemde, Petkim'e mal verdiklerini öğrendim. Polietilen başta olmak üzere dünyanın en büyük polimer üreticisi. Daha önce Ortadoğu'da yatırımlar yapmışlar, başarısız olmuşlar. Damping vergisini kaldırın gelelim diyorlar. Bunu kaldıramayız. Dünya Ticaret Örgütü'nün kuralları uyguluyoruz dedim. Çok rahat yatırım yaparsınız Türkiye'de. Bizim üzerimizden diğer ülkelere de gidersiniz dedim. Kimya İhracatçıları Birliği ile görüşecekler. Teşviklerden haberleri yok."

General Electiric Petrol ve Gaz firmasının operasyonlardan sorumlu Üst Yöneticisi Samuel Aquillano'nun Ceyhan Rafinerisi'nin müteahhitlik müşavirlik hizmetleri için teklif verdiklerini söylediğini belirten Bakan Çağlayan, şöyle devem etti:

"Çin, ABD ve Suudi Arabistan'da nükleer enerji alanında çalışmalar yapmışlar. Türkiye'deki yenilenebilir enerjiyle ilgileniyorlar. Ben kısa sürede 3-4 bin megavat yatırım yapacağız dedim. Aşağı yukarı 2,5 megavatlık türbin 1500 dolar. Bu durumda birkaç milyar dolarlık türbin demek... Yatırım destek ajansıyla irtibata geçireceğim.

Shaw Enerji ve Kimya Grubu enerji ve kimyada dünyanın en büyük firmalarından biri. Çelik boru üretiminde ABD'nin ikinci büyük şirketi. Bahreyn ve Türkiye'de yatırım düşünüyorlar. Ortak arıyorlar. Ben size güçlü ortak bulurum dedim. Kimyasal üretimi yapmak istiyorlar."

Çağlayan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı döneminde çıkarılan Ar-Ge teşviklerinin dünyada eşi bulunmadığını, ama bunun bilinmediğini, bu konuda Yatırım Destek Ajansı'nın iyi bir road show yapması gerektiğini söyledi. Bakan Çağlayan, "Tüm ticaret müşavirliklerimize talimat vereceğim. Dışişleri Bakanlığı'na söyleyip bu konuyu tüm elçiliklerin gündemine getireceğim. Dört koldan tüm dünyaya bunu duyurmamız lazım" diye konuştu.

Ticaret müşavirliklerinin sayısı artırılıyor

Görüldüğü gibi Türklerin ABD'de muhteşem örgütlendiklerini, işadamlarını bir araya getirdiklerini, Teksas Türk Amerikan Ticaret Odası'nın da çok iyi bir network ağı kurduğunu, ticaret müşavirlerinin ortak network ağı oluşturup, faydalanacağını anlatan Çağlayan, şunları söyledi:

"Ben olayları özelleştirmeye başladım. Ticaret müşavirliklerinde 97 özel çalışanım var. Bunlar hem saha taraması yapıyor hem de işadamlarına eşlik ediyor. TÜSİAD, MÜSİAD, TUSKON ve TOBB'a açık çek verdim. Gelin elinizi taşın altına koyun. Farklı farklı kanallar açmayın, ortak çalışma yapın diye. Ben şimdi Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile yapıyorum. Bu kuruluşlar da girsinler. Çalışacak kişiye maaş ve primi devlet veremez. Bunlar verecek. Bütün ticaret müşavirlerini topladım. Tek tek performans hedefi aldım. Bu hedefi gerçekleştirmek için benden ne istiyorsunuz dedim. 150 talep geldi. Biz dinlenme tesislerini kapattık. 2,5 milyon dolar bütçe yarattım. Ticaret müşavirliklerimizde 1500-2000 dolara insanları çalıştıracağım. Çin'in 20 bin kişisi var. 115 ticaret müşavirliğine 135 ilave aldım. 93'ünün yazısını yolladım. 29'u yeni merkeze gidiyor. Geri kalanların mevcut merkezlere takviye olacaklar. Pekin, Sanghay, Moskova, Guançu, Frankfurt, Miami ve Houston'a göndereceğiz. Bunların sayısı 1000, 2000 olsun. Pekin ve Sanghay en az 30, Guangçu'da 15 eleman olmalı. Bu kişiler sektör taramasını yapacak, Türk ürünlerini tanıtacaklar. İşadamlarımız da ticaret müşavirliklerini o ülkeye gittiğinde bürosu olarak kullanacak."

Bu konularda ilginizi çekebilir