"Arınç'ın Akman ile ilgili girişimini olumlu buluyorum"

TBMM Başkanı Toptan, Akman'ın üyelikten ayrılmasının RTÜK'ü de Parlamentoyu da kendisini de rahatlatacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - TBMM Başkanı Köksal Toptan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın RTÜK Başkanı Zahid Akman ile ilgili girişimini çok olumlu bulduğunu belirterek, üyelikten ayrılmasının RTÜK'ü de Parlamentoyu da kendisini de rahatlatacağını söyledi.  

CNN Türk'te "Yedi/24 Gündem" programına katılan Toptan, soruları yanıtladı. Toptan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ilgili olarak Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği karar hatırlatılarak, "Bu süreçte rolünüz oldu mu?" sorusuna karşılık şunları söyledi:

"Bugün bir gazetemizin manşetinde var; İşte deniyor ki 'Gül'ü bu noktaya getiren Toptan, Erdoğan ve Şahin'dir' diye. Niye? Ben, buradan dokunulmazlık dosyasını Başbakanlığa gönderdim, Başbakanlık da Adalet Bakanlığına gönderdi. Demek ki biz bunun müsebbibiyiz. Öyle değil. Milletvekilliği şu yahut bu nedenle, hangi nedenle olursa olsun biten bir kişinin bizdeki dosyası hemen, kendiliğinden Başbakanlığa gönderilir. Sayın Abdullah Gül'ün de dosyasını biz, o şekilde Başbakanlığa göndermişiz. Orada 'dokunulmazlığı kalkmıştır, artık yargılayabilirsiniz' anlamına gelecek ne kelime var, ne cümle var. Bu süreçten öyle bir anlam nasıl çıkarılır, doğrusunu anlayabilmiş değilim."

Toptan, "Geçen yıl ilk söyleyen sizdiniz; RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın görevi bırakması gerekir, hakkında bu kadar iddialara karşı o makamı vermesi gerekir' dediniz. Şimdi o noktaya gelinmiş. Başbakan Yardımcısı istifasını istedi. Deniz Feneri soruşturmasının resmen başlatılması ve Akman'ın konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Sayın Arınç'ın girişimini çok olumlu bulduğumu ifade etmeliyim. Böyle bir gelişme, hem RTÜK'ü hem Parlamentomuzu hem de Sayın Zahid Akman'ı rahatlatacaktır diye düşünüyorum. Burada şu tespitleri de yapmakta yarar var; Sayın Akman'ın Başkanlık görev süresi, 17 Temmuz'da bitiyor" dedi.

"İstifa etmiş olmuyor o zaman..." denmesi üzerine Toptan, "Açıklaması ne kadar doğru bilmiyorum ama... Başkanlığa aday olmayacağını söylüyor. Ama üyeliği 2013 yılına kadar devam ediyor. Bilemiyorum tabii ama..." diye konuştu. Köksal Toptan, "Sizce üyelik de mi devam etmemeli" sorusuna, "Yani, RTÜK'te kendisini rahatlatır diye düşünüyorum, Sayın Akman'ın o görevden ayrılmasını...  RTÜK'ü de rahatlatır, Parlamentoyu da rahatlatır, kendisini de rahatlatır diye düşünüyorum" karşılığını verdi.