"Avrupa seçkinler kulubü olmamalı"

Devlet Bakanı Bağış, Avrupa'nın sadece bazı ırklara ya da dinlere açık bir seçkinler kulübü olmaması gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa demokrasisinin içinde Türk ve Müslüman katılım olmadan çoğulculuk iddiasında bulunamayacağını belirterek, Avrupa'nın sadece bazı ırklara ya da dinlere açık bir seçkinler kulübü olmaması gerektiğini kaydetti.

Fransa Milli Günü dolayısıyla Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği'nde verilen resepsiyona hükümet adına katılan Bakan Bağış bir konuşma yaptı.

Dost Fransız halkının 14 Temmuz Milli Günü'nü en içten duygularıyla kutladığını söyleyen Bağış, 1483'te kurulan Türk-Fransız diplomatik ilişkisinin, Türkiye'nin en köklü ilişkilerinden biri olduğunu belirtti. Bağış, "Türk-Fransız ilişkileri, iki imparatorluğun ilişkisi olarak başlamıştır, iki güçlü cumhuriyetin, iki müttefik demokrasinin dostluk ilişkisi olarak sürmektedir" diyerek, Türk-Fransız ilişkilerinin komşular arası bir ilişki olduğunu kaydetti. Bakan Bağış, şöyle devam etti:

"Siyasetçiler, gelip geçer. Ancak toplumlar güçlü hafızalara sahiptir. Toplumların hafızalarında ve tarihin hafızasında iyi yer edinmek, biz siyasilerin önceliği olmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak hedefimiz budur. Avrupa'nın doğusu ve batısı birbirinden uzak değildir. Avrupa bir ada değildir. Avrupa'nın sadece bazı ırklara ya da dinlere açık bir seçkinler kulübü olmaması gerektiğini hepimiz biliyoruz. 1.5 milyarlık İslam dünyası, hem Asya'dan hem Orta Doğu'dan hem Afrika kıyılarından hem de Avrupa'nın dört bir yanından Türkiye'nin üyelik süreciyle ilgili gelişmeleri izlemektedir."