"Avrupa'nın gürbüz adamı"

Başbakan Erdoğan, haftalık Amerikan dergisi Newsweek'e "Avrupa'nın gürbüz adamı" başlıklı makale yazdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Başbakan Erdoğan, tüm dünyada geniş bir okuyucu kitlesine sahip, haftalık Amerikan dergisi Newsweek'te bugün yayımlanan makalesinde Türkiye'nin artık AB kapısında yalvaran uysal bir ülke olmadığını vurguladı.

Osmanlı İmparatorluğu'na son dönemlerinde, bazı Avrupalı devlet adamlarınca yapılan, "Avrupa'nın hasta adamı" yakıştırmasına göndermede bulunularak, bugünkü makaleye, "Avrupa'nın gürbüz adamı" başlığı atılması dikkat çekti.

Yazısında, "Biz artık AB kapısında yalvaran uysal bir ülke değiliz" ifadelerini kullanan Erdoğan şunları kaydetti:

"Bazıları Türkiye'nin AB'den başka gerçek bir alternatifinin bulunmadığını söylüyor. Bu görüş, Türkiye ile AB arasındaki ekonomik bütünleşme ve özellikle de liberal ve demokratik bir Avrupa'nın Türkiye'deki reformların çapası olduğu gerçeği göz önüne alındığında yeterince doğru olabilir. Ancak bunun tersi de geçerlidir. Avrupa'nın Türkiye'den başka gerçek bir alternatifi yoktur. AB, özellikle de güç dengesinin yön değiştirdiği küresel düzende, daha güçlü, zengin, daha kapsamlı ve daha güvenli bir birlik olmak için Türkiye'ye ihtiyaç duyuyor. Umarım Avrupalı dostlarımız çok geç olmadan bu hakikatı keşfeder".

 

Bu konularda ilginizi çekebilir