"Ayırma imkanı söz konusu"

Bakan Ergin, CHP'nin, paketin ayrı ayrı oylanabilecek şekle getirilmesi, uzlaşılamayan konuların referanduma sunulması gibi bir öneri getirdiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Adalete Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa paketindeki düzenlemelerin ayrılarak referanduma sunulması için yürürlük maddesinde düzenleme yapılabileceğini belirtti, "Böyle bir ayırma imkanı söz konusu olabilir" dedi.

Ergin, bir televizyon kanalında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

"CHP ile uzlaşma konusunda kurumsal bir çalışma söz konusu mu? Paketin ayrılması konusunda bir temas söz konusu mu? Teknik olarak ikinci tur oylamalara geçildiğinde 2 ya da 3 maddenin paketten ayrılması mümkün mü?" sorusuna "Elbette informel görüşmeler var ama kurumsal anlamda, belli bir statüye tabi görüşmeler söz konusu değil" dedi.

Ergin, CHP'nin, "paketin ayrı ayrı oylanabilecek şekle getirilmesi, bunların bir kısmının referanduma sunulmaksızın kabul edilerek yürürlüğe konulması, uzlaşılamayan konuların referanduma sunulması" gibi bir öneri getirdiğini anlattı. Paketin son yürürlük maddesinin, "paketin referanduma sunulması halinde birlikte oylanacağını öngördüğünü" anımsatan Ergin, şunları kaydetti:

"Belki son yürürlük maddesinde, 'falanca maddeler birlikte oylanır, kalan maddeler ayrı oylanır' gibi bir düzenleme yapılabilirse ve paketin tamamı 367'nin üzerinde oy almak koşuluyla Cumhurbaşkanımızın böyle bir ayırma imkanı söz konusu olabilir.

Teknik olarak bu mümkün. Ama teknik olarak mümkün olan siyaseten her zaman mümkün olmayabiliyor. Umarım bu konuda pozitif gelişmeler olur. (Uzlaşılan maddeleri yürürlüğe koyacağız. Uzlaşılmayan maddeleri referanduma götüreceğiz ama referanduma götürdüğümüz maddeleri bir de Anayasa Mahkemesine götüreceğiz) gibi bir yaklaşım var ki. Burada garip bir durum söz konusu. Çünkü Parlamento da halk adına, halktan aldığı yetkiyi kullanmaya çalışıyor, Anayasa Mahkemesi de."

"CHP, 'Anayasa Mahkemesine götürmeyeceğiz' derse, siz de bu maddeleri ayırır mısınız?" sorusu üzerine Ergin, "O noktada ciddi gelişmeler olabilir. Elbette o tür bir tavra girilebilirse önemli gelişmeler olması beklenmeli, o yola girmek mümkün olabilirse. O takdirde uzlaşmak için daha çok sebep ortaya çıkar" diye konuştu.

Bahçeli'nin af önerisine cevap

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "Bir çocuk affını düşünmek kanaatimce çok isabetli olur. Bunu, hükümetin ele alıp tartışmasında yarar vardır" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Ergin, Bahçeli'nin bu sözlerini, "iyi niyetle söylenmiş bir söz olarak kabul ettiğini" belirtti.

Adalet Bakanı Ergin, "Sayın Bahçeli'nin önerisini, af boyutuyla değil ama çocuk tutukluların ve hükümlülerin bu işten bir an önce rehabilite edilerek, topluma kazandırılması için ilave tedbirler alınması yönünde bir teklif olarak algılayıp, buna dönük bir çalışma içerisinde olduğumuzu ifade edeyim" diye konuştu.

 

Bakan Ergin, "Bahçeli'nin önerisi Hrant Dink, Rahip Santaro, Münevver Karabulut cinayetleriyle ilgili davaları etkiler mi?" sorusu üzerine, "18 yaş altına çocuk diyoruz biz. Çocuk dediğiniz zaman bir düzenleme yapılacaksa bunları da bir şekilde etkileyecektir. Ama Sayın Bahçeli'nin bunları kastetmediğini düşünüyorum" dedi. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir