"Bankalar kartopunun başlangıcı olmalı"

SPK Başkanı Akgiray, bankaların tahvil ihracını özel sektör tahvil piyasasının bir parçası olarak gördüklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, bankaların tahvil ihracını özel sektör tahvil piyasasının bir parçası olarak gördüklerini belirterek, "Bankaların burada pazar yapıcı, kartopunun başlangıcı, küçük kartopu olmalarını bekliyoruz" dedi.

Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü'nün (IOSCO) Gelişmekte Olan Ülkeler Komitesi Toplantısı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akgiray, gözaltı pazarındaki hisse senetlerinin İMKB'nin kendi kurallarına göre işlem gördüğünü, dolayısıyla bu konudaki kararın İMKB tarafından verilebileceğini söyledi.

Halka arz seferberliğine ilişkin Akgiray, yatırımcı eğitiminin, finansal okur yazarlığın artırılmasının çok önemli olduğunu, bu konuda medyayla çok yakın işbirliği yapacaklarını, internet kanalının kullanılacağını, seminerler yapılacağını ve muhtelif şehirlerde mahalle bazında küçük eğitimler planlamayı düşündüklerini ifade etti. Tasarruf ile uzun vadeli planlama ve uzun vadeli yatırım bilincinin artık insanlara ulaşması gerektiğinin altını çizen Akgiray, bu konuda bir bilinçlendirme faaliyeti veya seferberliği planladıklarını belirtti.

SPK Başkanı Akgiray, Borsa'da yeni uygulamaların işlem hacmini düşüreceğine yönelik eleştiriler olduğunu, ancak geçtiğimiz günlerde işlem hacminde rekorlar kırıldığının hatırlatılması üzerine, haklı veya haksız eleştiriler yapılabileceğini, tüm yapılanların rasyonel işler olduğunu, sonuçta bunların işlem hacmini destekleyici olmasının beklenebileceğini, aksini iddia etmenin yanlış olacağını ifade etti.

"Tahvilde ikincil pazar olmadan büyümek zor"

Bankaların tahvil ihracına izin verilmesiyle ilgili soru üzerine ise Akgiray, "Bankaların tahvil ihracını, özel sektör tahvil piyasasının bir parçası olarak görüyoruz. Bankalar, ülkemizde en fazla fonların biriktiği kurumlar. Tahvil pazarında ikincil pazar oluşmadan hızlı büyümek çok zor. İkincil pazar olması lazım. Bankaların burada pazar yapıcı, kartopunun başlangıcı, küçük kartopu olmalarını bekliyoruz. Dolayısıyla bu kararı olumlu karşıladık. Bankalardan, sanayi ve ticaret firmalarımızdan çok yoğun şekilde geleceğini bekliyoruz. Çünkü şu andaki makro parametreler bunun için fevkalade uygun" şeklinde konuştu.

Halka arz konusunda önümüzdeki yıldan çok umutlu olduklarını dile getiren Akgiray, "Ekonomi böyle giderse, bizim Borsa'da yaptığımız yol açıcı düzenlemeler ile önümüzdeki senenin çok verimli olacağına inanıyoruz" dedi.

"Şartları yerine getiren halka açılabilir"

SPK Başkanı Akgiray, "Türkiye'de çok sayıda Borsa mağduru var. Bunlar için herhangi bir düzenleme düşünülüyor mu?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Geçmişte yapılan veya olagelmiş bazı yanlışları düzeltmenin iki yolu var. Biri, saati geri çevirmek ki mümkün değil. Diğeri de bir daha böyle bir şey olmamasını garantiye almak. Bu da piyasalarda güvenle ilgili bir şey. Biz aldığımız ve alacağımız tedbirlerle, düzenlemelerle güveni, sağlam hukuki altyapıyı ve çerçeveyi sağlarsak bir daha öyle bir şey olmayacaktır. Bu da saati geri almaktan bile daha iyi sonuçlar doğuracaktır. Kavgasız, fakat akıllı yöntemle yürürsek orta ve uzun vadede bu güvenceyi sağlayacağımızı umuyoruz."

"Bundan sonra tahta kapanmasından dolayı hiçbir yatırımcı mağdur olmayacak mı?" sorusuna ise Akgiray, "Olmaması lazım" yanıtını verdi.

Daha önce çeşitli nedenlerden yatırımcıları mağdur eden şirketlerin bağlı olduğu grup bünyelerinde yeni halka arzlarla ilgili yapılan eleştirilere ilişkin bir soru üzerine de Akgiray, halka arzda hukuki ve finansal şartları yerine getiren, küçük veya büyük firmanın ne iş yaptığına bağlı olmaksızın bu yolda ilerleyebilmesi gerektiğini, dolayısıyla SPK'nın görevinin hukuki şartların yerine gelip gelmediğini belirlemek olduğunu, ondan sonra firmaların halka açılabileceklerini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir