"Başbakan'ı siyaset anlayışını gözden geçirmeye çağırıyorum"

Bahçeli, Erdoğan'ın siyaset uslubuna ilişkin, "Yeni döneme daha olgun, daha saygılı bir siyaset anlayışıyla başlamasını temenni ediyorum" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, "bugüne kadar izlediği reddedici ve nezaketten uzak siyaset anlayışını gözden geçirmeye çağırdığını" ifade ederek, "Geride kalan yasama yılından çıkaracağı dersler ile yeni döneme daha olgun, daha uzlaşmacı, daha açık ve daha saygılı bir siyaset anlayışıyla başlamasını temenni ediyorum" dedi.

Bahçeli, partisinin TBMM Grubunda, 1 Temmuz itibariyle geride kalacak yasama yılının da Türkiye'nin temel sorunlarının çözüme kavuşturulamadığı, israf edilmiş bir dönem olarak hatırlanacağını söyledi. Bahçeli, bunda, 22 Temmuz 2007 seçimleriyle oluşan Meclis aritmetiğinin, AK Parti'ye verdiği yetki ve sorumluluğun yerine getirilmemesinin payının büyük olduğunu savundu.

Hükümet ve AKP Grubu, bu süreyi günübirlik meselelerle oyalanarak israf etmiş, zaten kısa menzilli olan siyasal vizyonunun gelecek ile bağını tamamen kopartarak hiçbir meseleye temelden bir çözüm getirememiştir. Bu miyopluk, defalarca uyarısını yaptığımız siyasi, sosyal, ekonomik ve güvenlik tehlikeleriyle birleşince AKP zihniyeti tam bir bocalama ve şaşkınlığa sürüklenmiştir. Meseleleri ya hamaset ve laf kalabalığıyla yok farz ederek, ya da yapay sorumlu arayarak vaktini geçirmiştir."

"Politik geçmişin kazandırdıkları"

Bahçeli, Türkiye'nin politik geçmişinin kendilerine kazandırdıklarının; tehlikenin yalnızca siyaset dışından değil, yanlış siyaset ve demokrasi algısının da en az darbeci zihniyetler kadar demokrasiye zarar verebileceğine işaret ettiğini vurguladı.

"Muhalefete değer ve anlam vermeyen veya vermek istemeyen, sorumsuz tek başına iktidarların da demokratik anlayışa darbe vuran siyaset içi aktörler olduğu unutulmamalıdır" diyen Bahçeli, muhalefetin yaşamasına, kendisini geliştirmesine imkan tanımayan, tahammül göstermeyen sistemleri "demokratik parlamenter rejim", bu anlayış sahiplerini de "demokrat" olarak tanımlamanın mümkün olmadığını belirtti.

Bahçeli, demokrasiyi yaşatmanın yolunun sadece dış müdahale kanallarını kapatmaktan değil, bunun yanında diğer siyasal görüşleri de dinlemeyi bilen, farklı düşüncelere saygı gösteren, onların da haklı olabileceğine ihtimal veren köklü bir demokratik zihniyet dönüşümünden geçtiğini dile getirdi.

"Siyasal körlük"

Bugüne kadarki çatıştırıcı ve kutuplaştırıcı anlayışın, AK Parti zihniyetinin bu hoşgörü ve diyalog zeminine ne kadar yabancı olduğunu ortaya koyduğunu öne süren Devlet Bahçeli, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin çıkarlarını şahsi ve siyasi hesaplara kurban eden bu anlayışın yıkıcı etkilerinin, devlet ve toplum hayatımızın her alanındaki tahribatı giderek derinleşmekte ve yaygınlaşmaktadır. Bugün geldiğimiz noktada, siyaset kurumu kirlenmiş, parlamento kilitlenmiş, siyasi gerginlikler tırmandırılmış ve AKP Hükümeti, Türkiye'yi yönetme kabiliyetini kaybetmiştir. Kendi dışındaki tercihleri yok sayan bu siyasal körlüğün de demokratik hayatımıza tıpkı dışarıdan olduğu gibi içeriden de darbe vuracağını artık anlamak ve bilmek gerekmektedir.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, bugün karşılarına cinnet, cinayet, katliam, şiddet, yolsuzluk, soygun ve istismar olarak çıkan toplumsal buhranın giderek tırmanmasının, bir gün refaha kavuşulsa bile huzura asla kavuşamayacağının acı işaretlerini verdiğini söyledi.