"Baykal panik havası içinde"

AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, Deniz Baykal'ın, Ergenekon soruşturması kapsamında dün yaptığı açıklamalara yanıt verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, Ergenekon soruşturması kapsamında dün yaptığı açıklamalara yanıt verirken, ''(Cumhuriyet'in temel ilkeleriyle hesaplaşılıyor, Cumhuriyet'e sahip çıkanlardan hesap soruluyor) iddiasıyla Türkiye'de işlenen ve işlenmek istenen cinayetlerin, yaratılmak istenen kaosun ve diğer illegal faaliyetlerin üstü örtülemez'' dedi.

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Ergün, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın dünkü Ergenekon davası ve soruşturmasına yönelik sözlerine yanıt verdi. Baykal'ın dün talihsiz beyanlarda bulunarak konuyu bir siyasi dava ve siyasi hesaplaşma, saygın insanlardan intikam alma, Türkiye'yi Humeyni öncesi ve sonrası İran'a, Hitler öncesi ve sonrası faşist Almanya'ya benzeterek bazı değerlendirmelerde bulunduğunu kaydeden Ergün, "Üzülerek söylemeliyiz ki Sayın Baykal, Ergenokon soruşturmasıyla ilgili her gelişmede hukuk devletini, yargı bağımsızlığını  hiçe sayan, bir panik havası içindedir. Dün de böyle olmuştur" diye konuştu.

Ergün, Baykal'ın konuyla ilgili tüm değerlendirme ve iddialarını, "tecrübeli bir siyaset adamına, Türkiye'nin sözüm ona anamuhalefet liderine uygun düşmeyen bir safsatası" olarak nitelendirdi.

Ergenekon soruşturmasıyla ilgili her şeyin Anayasa, CMK, TCK ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yürütülürken, mahkeme kararları ve savcılık talimatlarına uygun olarak polis ve jandarma unsurlarının adli kolluk görevi gördüğünü anlatan Ergün, ayrıca polis ve jandarmanın uygulamalarından da tüm şüphelilerin övgüyle bahsettiğini belirtti.

"Baykal'ı, paniğe sevkeden şey nedir?"

Ergün, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Ergenekon davası ve soruşturma sürecinde Anayasa ve yasaları ihlal ettiğini ileri sürerek, "Sayın Baykal, sizi paniğe sevkeden şey nedir? Yoksa Ergenekon virüsünün size de bulaşmış olmasından mı endişe ediyorsunuz? Yanlış işleri ve yanlış adamları mı finanse ettiniz?" diye sordu.

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Ergün, Anayasa'nın çok açık şekilde görülmekte olan dava hakkında davanın seyrini etkileyecek beyanda bulunulmasını yasakladığını, ayrıca, Türk Ceza Kanununun (TCK) 277. maddesinin yargı görevi yapanları etkilemeyi ve bu amaçla beyanlarda bulunmaya 2 yıldan 4 yıla hapis cezası, 288. maddesinin ise adil yargılamayı etkilemek amacıyla alenen sözlü ve yazılı beyanda bulunan kişiler hakkında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası içerdiğini belirtti.

Ergenekon dava sürecinde Anayasa ve yasaların bu maddelerinin, Baykal tarafından açıkça ihlal edildiğini gördüklerini belirtti.

"Bu davada hukuk işliyor"

Ergün, insanların neyle suçlandığının bilinmediğinin ifade edildiğini, bunun doğru olmadığını ve herkese Anayasa ve yasalar gereği neyle suçlandıklarının herkesin yüzüne söylendiğini ifade etti. Bu durumun anayasada da açık olarak belirlendiğini kaydeden Ergün, "Anayasanın 65. maddesine aykırılık içerisinde olunduğu, TCK'nın 312, 314, 315, 53, 54, 58, 38, 82, 170 ve 174. maddelerine aykırı davranıldığı, Terörle Mücadele Yasasının (TMY) 5. maddesine aykırı davranıldığı, hem iddianamede hem de şüphelilerin yüzüne karşı söylenmektedir. Dolayısıyla, bu davada da hukuk işlemektedir" dedi.